Kaspersky - Hackerii din Iran, atac major asupra ambasadelor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Atacurile vin din Orientul Mijlociu
Atacurile vin din Orientul Mijlociu
Cercetătorii Kaspersky Lab au detectat numeroase tentative de a infecta entități diplomatice străine, din Iran, cu un spyware dezvoltat in-house. Atacurile par să folosească un backdoor Remexi actualizat.

De asemenea, au fost detectate mai multe instrumente legitime în cadrul campaniei. Backdoor-ul Remexi are legătură cu un grup de spionaj cibernetic vorbitor de limba farsi, cunoscut ca Chafer, asociat anterior cu monitorizarea cibernetică a unor persoane fizice din Orientul Mijlociu. Vizarea ambasadelor ar putea să sugereze o reorientare a grupului.

Operațiunea demonstrează cum atacatori din regiuni emergente pun la cale campanii împotriva unor ținte de interes, folosind un malware relativ elementar, făcut „acasă”, plus  unele instrumente publice. În acest caz, atacatorii au folosit o versiune îmbunătățită a backdoor-ului Remexi, care permite administrarea de la distanță a dispozitivului victimei.

Remexit a fost detectat pentru prima dată în 2015, fiind folosit de un grup de spionaj cibernetic denumit Chafer, pentru o operațiune de urmărire ce viza persoane fizice și o serie de organizații din Orientul Mijlociu. Faptul că backdoor-ul folosit în noua campanie are similarități cu mostre Remexi cunoscute, corelat cu grupul de victime, i-a determinat pe cercetătorii Kaspersky Lab să-l asocieze cu Chafer.

Citește și: Experții Kaspersky au depistat două grupări de hackeri ruși. Recomandările specialiștilor

Malware-ul Remexi descoperit recent poate executa comenzi la distanță și să realizeze capturi de ecran, să fure date din browser, inclusiv detalii de autentificare, istoric și orice text tastat, printre altele. Informațiile furate erau extrase folosind aplicația legitimă Microsoft Background Intelligent Transfer Service (BITS) – o componentă Windows creată pentru a permite actualizările Windows în background. Tendința de a îmbina malware-ul cu un cod legitim îi ajută pe atacatori să economisească timp și resurse și să facă procesul de atribuire mai complicat.

„Atunci când vorbim de campanii de spionaj cibernetic sponsorizate de state, lumea își imaginează adesea operațiuni avansate, cu instrumente complexe, dezvoltate de experți”, spune Denis Legezo, security researcher la Kaspersky Lab. „Însă oamenii din spatele acestei campanii spyware par mai degrabă niște administratori de sistem decât atacatori experimentați: știu să codifice, dar campania lor se bazează mai mult pe folosirea creativă a unor instrumente care există deja decât pe caracteristici avansate sau pe o arhitectură elaborată a codului. Cu toate acestea, chiar și instrumente relativ simple pot cauza pagube semnificative, astfel că le recomandăm organizațiilor să își protejeze informațiile și sistemele împotriva oricăror tipuri de amenințări și să folosească informații despre amenințări pentru a înțelege cum evoluează acestea.”

Citește și: Număr uluitor de adrese de mail sparte. Află dacă ești printre victime

Produsele Kaspersky Lab au detectat malware-ul actualizat Remexi, ca Trojan.Win32.Remexi și Trojan.Win32.Agent.

Pentru a vă proteja de spyware-ul direcționat:  

  • Folosiți o soluție de securitate corporate cu funcții anti-atacuri direcționate și informații despre amenințări, care pot detecta atacuri avansate, analizând anomaliile din rețea și dându-le echipelor de securitate cibernetică vizibilitate completă asupra rețelei.

  • Introduceți inițiative de conștientizare în domeniul securității, care să le permită angajaților să identifice mesajele suspecte. E-mail-ul este un punct de acces des întâlnit pentru un atac direcționat.

  • Oferiți-i echipei de securitate acces la date despre amenințări, pentru a ține pasul cu cele mai noi tactici folosite de infractorii cibernetici și întăriți controalele de securitate folosite.

Versiunea completă a raportului este disponibilă pe Securelist.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com

pixel