Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Liderul nord-coreean pare să fi decis să nu-şi pronunţe discursul de Anul Nou în această zi de 1 ianuarie 2020, o alegere deliberată pentru a evita să admită erori în politica sa diplomatică cu Washingtonul, potrivit unor analişti.
Kim Jong-Un pronunţa acest discurs în fiecare an din 2013, o tradiţie moştenită de la bunicul său, Kim Ir-Sen, fondatorul Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC).
În cursul acestui moment-cheie al calendarului politic nord-coreean, el trece în revistă evenimentele petrecute şi îşi prezintă obiectivele. Textul integral al discursului este publicat în organul partidului Rodong Sinmun. Dar în acest an, nu a avut loc difuzarea acestui discurs de către televiziunea oficială nord-coreeană nici dimineaţa şi nici la prânz.
În locul acestuia, televiziunea oficială a difuzat un lung discurs citit de liderul nord-coreean în cursul sesiunii plenare a Comitetului Central al Partidului Muncitorilor (aflat la putere), sesiune ce a durat patru zile.
Imagini îl arată pe Kim Jong-Un care, adresându-se înalţilor responsabili ai partidului, declară că Phenianul nu se mai consideră legat de moratoriul asupra testelor nucleare şi a rachetelor balistice intercontinentale, ameninţând că va face o demonstraţie a "unei noi arme strategice".
Este o cotitură în politica diplomatică dusă de doi ani de Coreea de Nord care nu a obţinut o relaxare a sancţiunilor internaţionale şi nici nu a luat măsuri suficiente în favoarea denuclearizării pentru a convinge SUA.
Park Won-gon, profesor de studii internaţionale în cadrul Universităţii Handong din Coreea de Sud, a apreciat că această schimbare de format ar putea avea ca obiectiv evitarea "de a-l pune în încurcătură" pe Kim Jong-Un.
"Există o enormă diferenţă între a pronunţa un discurs de Anul Nou cu propria voce şi a anunţa ceea ce a fost decis în sesiune plenară", a adăugat el. "Când pronunţi un discurs, asta înseamnă că te adresezi direct cetăţenilor nord-coreeni şi în plus lumii externe", potrivit acestuia.
"Asta poate să te oblige să admiţi fără putinţă de tăgadă că abordarea ta anterioară avea deficienţe", a mai spus el.
"Această schimbare poate avea de asemenea ca obiectiv atenuarea mesajului", apreciază Leif-Eric Easley, profesor la Ewha Womans University din Seul. "Făcând remarci în faţa unei audienţe interne în cursul unei reuniuni a partidului, Kim Jong-Un putea să afirme, fără să aibă aer agresiv, cum l-ar fi putut avea dacă ar fi proferat ameninţări nucleare într-un discurs izolat", a adăugat expertul menţionat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...