Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei
Selecție de știri pentru această dimineață.
Deși a avertizat că China nu ar trebui să devină o hegemonie globală, cel care a contribuit la restabilirea legăturilor dintre SUA și China în anii 1970 a declarat că președintele Joe Biden ar trebui să fie precaut și să nu lase politica internă să interfereze cu "importanța de a înțelege permanența Chinei".
"Biden și administrațiile anterioare au fost prea mult influențate de aspectele interne ale viziunii asupra Chinei", a declarat Kissinger, care acum este în vârstă de 99 de ani, într-un interviu acordat marți pentru Bloomberg News. "Este, bineînțeles, important să împiedicăm hegemonia chineză sau a oricărei alte țări".
Dar "acest lucru nu este ceva ce poate fi obținut prin confruntări nesfârșite", a adăugat el după care a ami adăugat că a mai spus anterior că relațiile din ce în ce mai conflictuale dintre SUA și China riscă o "catastrofă globală comparabilă cu Primul Război Mondial".
Fostul președinte Richard Nixon a făcut campanie în anii 1960 ca un anticomunist vehement, însă i-a surprins pe mulți dintre susținătorii săi, hotărând să se implice în China lui Mao Zedong și să viziteze Beijingul în 1972, într-o călătorie care a devenit un punct de cotitură istoric pentru ambele națiuni.
Trecând în revistă performanțele liderilor europeni de astăzi, de la Emmanuel Macron din Franța la Olaf Scholz din Germania, Kissinger a declarat că îl întristează faptul că actuala "conducere europeană nu are simțul direcției și al misiunii" pe care șefii de stat anteriori, cum ar fi Adenauer și de Gaulle, le-au adus în rolurile lor.
Kissinger a declarat că comentariile pe care le-a făcut la începutul acestui an cu privire la punctul de plecare pentru un sfârșit negociat al războiului au fost relatate greșit. Spunând că el crede că momentul pentru discuții se apropie, el a spus că discuțiile despre viitorul Crimeei ar trebui lăsate pentru negocieri, nu stabilite înainte de a se pune pauză conflictului. Crimeea a fost teritoriu al Ucrainei înainte ca Rusia să îl captureze în 2014.
Kissinger nu vede o invazie a Chinei în Taiwan în următorul deceniu
Iar în ceea ce privește turbulențele legate de Brexit, Kissinger a declarat că opinia lui de Gaulle - că Marea Britanie "nu va fi niciodată un membru cu inima întreagă al comunității europene" - s-a dovedit justificată.
Citește și: Henry Kissinger: Relațiile SUA-China au luat-o pe un alt drum
Fostul secretar de stat american Henry Kissinger a declarat că nu anticipează o invazie militară chineză în Taiwan în următorul deceniu, deși este "perfect posibil" ca totuși China să încerce să slăbească statutul insulei.
"Nu mă aștept la un atac total asupra Taiwanului într-o perioadă de, să zicem, 10 ani, ceea ce este atât cât pot vedea", a declarat Kissinger într-un interviu în cadrul unui interviu pentru CNN, și citat de Bloomberg.
Kissinger, în vârstă de 98 de ani, care a ocupat și funcția de consilier pentru securitate națională și a ajutat la deschiderea drumului pentru vizita istorică a președintelui Richard Nixon în China în 1972, a declarat că "toată lumea vrea să fie un șoim al Chinei" și "toată lumea presupune că această țară este hotărâtă să domine lumea și că acesta este obiectivul său principal".
Dar el a explicat că nu ar trebui să existe o rivalitate și o competiție automată cu SUA și că, în opinia sa, președintele Joe Biden, în timpul summitului virtual din această săptămână cu liderul chinez Xi Jinping, "a început să se îndrepte într-o direcție a unui drum diferit".
Afirmația Chinei potrivit căreia Taiwanul este o provincie separatistă care trebuie recucerită cu forța dacă este necesar a fost o parte controversată a discuțiilor Biden-Xi. O rezoluție a Partidului Comunist Chinez, care reflectă agenda lui Xi, a pledat pentru impulsionarea unirii față de Taiwan, deși nu a vorbit despre unificare ca obiectiv pe termen scurt.
"Ar trebui să avem ca obiectiv principal evitarea confruntării", a declarat Kissinger pentru CNN. Cu toate acestea, el a spus că este "previzibil" că China "va lua măsuri care vor slăbi capacitatea Taiwanului de a părea substanțial autonom".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Selecție de știri pentru această dimineață.
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...