Kremlinul înăsprește cenzura! De ce se tem mai marii Rusiei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Conducerea rusă se teme de ”fake news”!
Conducerea rusă se teme de ”fake news”!
Deputaţii ruşi au votat miercuri o lege care permite autorităţilor să blocheze sau să aplice amenzi acelor media online care difuzează ştiri false, o măsură considerată drept o nouă modalitate de 'cenzură' de către criticii acestui proiect.

Proiectul de lege a fost adoptat în a doua lectură de către Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus. Textul urmează să fie votat într-o a treia lectură, iar apoi să fie validat de către Consiliul Federaţiei (camera superioară) şi promulgat de preşedintele Vladimir Putin, în general o formalitate.

De competența procurorilor

Noua lege vizează 'informaţiile false cu importanţă din punct de vedere social şi difuzate ca informaţii reale' care creează o 'ameninţare pentru securitatea' publicului sau statului, ori care pot 'duce la tulburări masive'. În mod concret, va fi de competenţa procurorilor să stabilească ceea ce reprezintă 'informaţii false', urmând ca Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia (Roskomnadzor) să aibă prerogativa suprimării sau blocării acestora.

Criticii textului susţin că definiţia vagă de 'informaţii false' implică un risc de abuz, complicând şi mai mult activitatea uneori periculoasă a jurnaliştilor de opoziţie în Rusia. 'Și mai multă cenzură!', a denunţat pe Twitter organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere.

Presiune asupra internetului

'Autorităţile vor putea bloca acum site-urile internet şi conturile pe reţelele sociale fără nici o formă de proces', a apreciat opozantul Vladimir Râjkov. O altă lege controversată adoptată în a doua lectură de către Dumă pedepseşte 'ofensa adusă simbolurilor de stat', permiţând Roskomnadzor să blocheze conţinutul care arată 'lipsa de respect' faţă de autorităţi.

Citește și Atacul rușilor! Care vor fi țintele rachetelor lui Putin

În ultimii ani, autorităţile şi-au intensificat presiunea asupra internetului rusesc, blocând conţinuturi şi site-urile legate de opoziţie, dar şi serviciile care au refuzat să coopereze cu puterea, cum ar fi platforma video Dailymotion, reţeaua socială LinkedIn şi cea de mesagerie Telegram.

În februarie, deputaţii ruşi au adoptat o lege care prevede crearea unui 'internet suveran' capabil să funcţioneze în mod independent în cazul tăierii ţării de la marile servere mondiale. Criticii acestui proiect spun că se tem de un internet 'în stil chinezesc', sub controlul autorităţilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel