Fitch Ratings confirmă ratingul României, dar ne avertizează. Care sunt consecințele
Rating susţinut de apartenenţa...
Rusia este dispusă să reia livrările de gaze către regiunea separatistă Transnistria, însă acest lucru necesită sprijin logistic din partea autorităților din Moldova, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Liderul enclavei separatiste, Vadim Krasnoselski, a anunțat miercuri că se așteaptă ca Transnistria să primească din nou gaz rusesc în curând pentru a-și acoperi necesitățile. Începând cu 1 ianuarie, zeci de mii de locuitori ai regiunii au rămas fără gaz și fără încălzire pe timp de iarnă, după ce Gazprom a suspendat exporturile, invocând o datorie moldovenească de 709 milioane de dolari, pe care Chișinăul o consideră nejustificată.
Moscova pune suspendarea livrărilor de gaze pe seama Moldovei pro-occidentale și a Ucrainei, care au refuzat să prelungească un acord de tranzit pe cinci ani expirat la 31 decembrie, argumentând că veniturile din acest contract susțin războiul Rusiei în Ucraina.
Autoritățile din Moldova au acuzat Gazprom că refuză livrările de gaze, în pofida existenței unui contract valabil și a opțiunii unui traseu alternativ de tranzit, pentru a destabiliza guvernul de la Chișinău înaintea alegerilor parlamentare din acest an.
Întrebat despre planurile Moscovei, Peskov a declarat că Rusia este pregătită să ajute Transnistria, dar este nevoie ca Moldova să coopereze tehnic pentru a permite livrarea gazului.
„Da, Moscova este pregătită și dispusă să ofere asistență Transnistriei, dar, în același timp, din punct de vedere logistic, desigur, trebuie întreprinse acțiuni de către Moldova pentru a asigura furnizarea și contractarea gazului”, a spus Peskov.
„Până acum, nu am auzit nicio declarație din partea Moldovei despre disponibilitatea lor de a face acest lucru”, a adăugat el.
Transnistria, o mică regiune separatistă pro-rusă, situată de-a lungul râului Nistru și la granița cu Ucraina, primea anual aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz rusesc prin Ucraina. Gazul era utilizat pentru încălzirea locuințelor și producerea de energie electrică, pe care regiunea o vindea restului Moldovei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Rating susţinut de apartenenţa...
Guvernul s-a decis în privința...
Donald Trump a câștigat...
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Declarația Unică a suferit...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...
Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...
Bursa de la București încheie...
Libera circulație...
BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...
Unii investitori încep să-și piardă răbdarea și, prin...
Anunțul a fost făcut de...
Comisia Europeană va căuta soluții alternative pentru...
Suma totală depășește 130 de milioane de dolari.
Buget record pentru apărare.
Un demers care vizează bateriile.
Creșteri semnificative pentru...
Donald Trump și administrația...
DCBusiness aduce în atenția cititorilor săi cele mai...