Trei declarații fiscale obligatorii trebuie transmise până la finalul lunii
Contribuabilii trebuie să...
"Practic, cursul euro/leu a reintrat pe trendul de depreciere pe care a fost în ultimii 5-7 ani. În ultimii 5-7 ani s-a depreciat cumva cu 0,10 lei pe an sau undeva la 2-3%, exact diferenţialul de inflaţie dintre România şi Zona Euro şi practic acum a reintrat pe acel trend. Şi anticipaţiile, cel puţin în sondajul CFE România pe ultimele pe următoarele 12 luni, sunt de un curs de 5,03 - 5,04 lei pentru un euro", a declarat Adrian Codirlaşu.
El a afirmat că există factori interni şi factori externi care duc la deprecierea leului. România are dezechilibre majore în economie, cu cel mai mare deficit de cont curent din UE şi cel mai mare deficit bugetar, fiind în procedură de deficit excesiv cu Uniunea Europeană. Aceşti factori pun presiune pe tendinţa de depreciere iar lor li se adaugă şi diferenţele de inflaţie dintre România şi Zona Euro, care de asemenea conduc către depreciere. Factorilor interni li se adaugă factorii externi, precum creşterea dobânzii pe piaţa americană.
"Atunci când FED-ul majorează rata de dobândă, automat toate celelalte monede au de suferit. Şi ceea ce este extrem de important pentru dolar, şi dolarul e singura monedă care are această situaţie, dobânda de politică monetară a FED e mai mare decât inflaţia. Deci dobânda a redevenit real pozitivă. Nu a mai fost real pozitivă din 2008. Ceea ce este un lucru foarte important şi dă o credibilitate extrem de mare pe plan global dolarului. Iar o rată de dobândă de politică monetară real pozitivă la dolar va avea ca impact o reducere mai lentă a ratelor de dobândă de politică monetară de către celelalte bănci centrale", a explicat Adrian Codirlaşu.
Euro a atins vineri un nou maxim istoric în raport cu leul, în condiţiile în care cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,9783 lei/euro, în creştere cu 0,52 bani (0,10%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9731 lei.
Recordul anterior a fost consemnat joi, 18 mai, când un euro a fost cotat la 4,9731 lei, fiind prima dată când moneda naţională se depreciază la palierul 4,97 de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Contribuabilii trebuie să...
Comisia de muncă din Senat...
Camera Deputaților urmează să...
Uniunea Europeană lansează un...
Parlamentul României analizează...
O analiză a Deutsche Bank.
Senatul dezbate un proiect de...
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...
OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...
Producătorul american de medicamente deschide un centru...
Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...
Guvernul României urmează să...
Fabricanții europeni trimit în...
Anunțul vine după ce fondatorul...
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Analistul economic Cristian...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...