La Paris, premierul chinez a criticat strategia de suveranitate economică a UE

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Paris
Paris
În fața comitetului Franța-China, premierul Li Qiang a criticat conceptul ce presupune  „reducerea riscurilor generate de relația cu China”.

După o primire mai mult decât călduroasă din partea cancelarului german Olaf Scholz, cu o zi înainte la Berlin, și înainte de a se întâlni joi cu Emmanuel Macron și apoi cu Elisabeth Borne, premierul chinez Li Qiang a avut, miercuri seară, o întrevedere cu mediul de afaceri francezi, la câteva luni după vizita la Beijing, a președintelui Emmanuel Macron. .

„Există o mulțime de incertitudini și instabilități care au un impact negativ asupra legăturile dintre țările noastre, dar rezistența relației chino-franceze este o certitudine prețioasă”, a înaltul oficial chinez. Aproape 2.000 de companii franceze sunt stabilite în China și au trecut cu bine perioada restricțiilor legate de pandemia de COVID-19. Volumul comerțului dintre cele două țări a crescut cu 60% între 2012 și 2022, ajungând la 80 de miliarde de euro.

Suveranitate și echitate

Confruntat cu o Comisie Europeană tot mai determinată să protejeze suveranitatea economică a UE, premierul chinez a criticat conceptul care presupune „reducerea riscurilor din relația cu China”. Bruxelles-ul este într-adevăr hotărât să filtreze mai bine investițiile străine și să protejeze know-how-ul companiilor europene din sectoare sensibile.

„Salut poziția franceză care se opune decuplării”, a insistat Li Qiang, salutând „interdependența frumoasă” care permite „o diviziune eficientă a muncii”. „Oceanul imens al economiei globale nu se va mai transforma niciodată în mici iazuri izolate”, a asigurat Li Qiang. 

„Lucrăm și dorim lucrăm în continuare cu o națiune suveranăn”, a spus ministrul Economiei, Bruno Le Maire. Dar așteaptă mai multe garanții. „Companiile franceze realizează proiecte majore în țara dumneavoastră. Așa că vor să poată investi acolo. Ei doresc acces la piața din China, una dintre cele mai mari din lume, pentru a dezvolta proiecte cu partenerii chinezi, firesc, în condiții de corectitudine perfectă”.

Li Qiang a evocat posibilitatea de a reforma investițiile în domenii de interes pentru China, și anume medicamente, baterii, mașini electrice, semiconductori și sectorul spațial. Dar a vorbit și despre modificări ale regulilor de proprietate intelectuală pentru a facilita apariția de noi piețe cu standarde internaționale. În schimb, el cere ca firmele, companiile chineze să fie binevenite în Franța.

Decarbonizare și finanțare verde

Reamintind recenta investiție a Envision în fabrica de baterii electrice Douai și parteneriatul dintre XTC și Oranos din Dunkerque, ministrul francez a asigurat că dorește „să primească mai mulți investitori chinezi pe pământul francez” și „accelerarea dezvoltării relațiilor noastre economice”.

Prin continuarea cooperării de lungă durată în aeronautică și industria alimentară. Și extinderea către noi domenii precum decarbonizarea cu combustibili durabili pentru aviație și finanțare ecologică. El va fi din nou la Beijing la sfârșitul lunii iulie pentru a continua aceste inițiative.

Creditor al unui număr mare de țări, China este considerată un partener esențial în regândirea arhitecturii financiare internaționale. Așa se explică prezența lui Li Qiang la summitul pentru un pact financiar global organizat în această joi și vineri de Elysée. Dincolo de problema îndatorării excesive a țărilor cele mai sărace, își propune să găsească soluții inovatoare care să le ajute să finanțeze lupta împotriva sărăciei și încălzirii globale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel