La trei ani de la pandemie, economia germană este din nou în declin

Autor: Elena Cristian
Data publicării:
Berlin / FOTO: Unsplash
Berlin / FOTO: Unsplash
Produsul intern brut s-a contractat cu 0,3% anul trecut. Industria germană suferă de prețuri excesiv de mari la energie. Exporturile au scăzut, iar consumul gospodăriilor nu și-a revenit. Iar mii de fermieri au ieșit în stradă.

Nu a fost nici un miracol. După cum era de așteptat, economia germană s-a contractat în 2023. Este adevărat că o scădere de 0,3% a PIB-ului a fost mai puțin importantă decât cea prevăzut de guvern (-0,4%) și FMI (-0,5%). O recesiune evitată la limită. 

Cu toate acestea, Germania rămâne însă singura țară din G7 și dintre principalele state din UE a cărei economia s-a redus în 2023. Avansul înregistrat din 2019, ultimul an înainte de pandemie, este slab (+0,7%). „O situție care amintește de anii de după izbucnirea bulei bursiere la începutul anilor 2000”, a comentat Jorg Krämer, economist șef la Commerzbank.

Două motoare blocate

În 2023, Germania a suferit din cauza încetinirii a doi factori cheie: exporturile și cererea internă. „Criza energetică și tensiunile geopolitice i-au îngrijorat pe producători, investitori și consumatori. Comerțul global și-a pierdut dinamismul, cu consecințe negative pentru economia germană de export”, a explicat președintele Oficiului Federal de Statistică, Ruth Brand.

Penalizate de redresarea slabă a Chinei și de creșterea industriei auto locale, exporturile au scăzut cu 1,8% anul trecut. Gospodăriile nu s-au comportat nici ele cum s-ar fi dorit. Au cumpărat mai puține produse alimentare, îmbrăcăminte, aparate de uz casnic sau mobilier și au strâns cureaua la energie și locuințe.

Seduși de bonusul ecologic la mașinile electrice și de pachetul de 49 de euro pentru deplasările cu trenul, nemții au sporit însă cheltuielile pentru transport. Nereușind să consume, ei ales divertismentul și cultura, cheltuind cu 1,3% în aceste domenii.

Scăderea consumului casnic

Rezultatele? Deși salariile au crescut, anul trecut, cu 6,7% anul trecut, consumul gospodăriilor germane a scăzut cu 1,1%, potrivit datelor ajustate în funcție de preț.Sub nivelul din 2019, în timp ce rata de economisire a crescut. „Această situație se explică probabil prin nivelul ridicat al prețurilor și inflația, care se așteaptă să crească la 5,9% în 2023”, a estimat Michael Kuhn, șeful de grup la Oficiul Federal de Statistică.

Sectorul serviciilor a fost cel care a susținut activitatea economică, în timp ce industria a fost îngreunată de cererea globală slabă și de prețurile ridicate ale energiei. Producția industrială a scăzut cu 2% anul trecut (excluzând construcțiile), în timp ce industria prelucrătoare și-a limitat declinul la 0,4% datorită vânzărilor de vehicule electrice.

Pe de altă parte, scăderea activității în sectoarele cu consum mare de energie, precum chimia sau metalurgia, a fost deosebit de puternică, producția în scădere cu aproape 20% față de 2021.

În timp ce mii de fermieri și transportatori rutieri au demonstrat luni la Berlin, evoluția economiei în 2024 pare acum destul de complicată. Pentru că, în timp ce majoritatea institutelor economice mizează pe o redresare, situația geopolitică globală, impactul crizei bugetare germane și creșterea tensiunilor sociale și politice de-a lungul Rinului provoacă îngrijorare.

În cele din urmă, este, fără îndoială, situația geopolitică globală și capacitatea guvernului de a liniști consumatorii și întreprinderile care vor decide, în acest an, dacă economia va reveni sau nu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României

pixel