Lavandă: 100 de senatori au luat poziție. Bruxelles-ul a reacționat imediat

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Bruxelles a dat asigurări
Bruxelles a dat asigurări
Într-un articol publicat în presa franceză, o sută de senatori au avertizat în legătură cu "amenințarea" unei decizii europene împotriva cultivării lavandei. Reacția Bruxelles-ului nu a întârziat să vină. 

Comisia Europeană a negat categoric că vrea să interzică uleiurile esențiale în cadrul revizuirii unei legi care restricționează substanțele chimice nocive, după publicarea, duminică, a unui articol de opinie semnat de 100 de senatori francezi care au tras un semnal de alarmă în legătură cu o "amenințare" la adresa cultivării lavandei.

Molecule de sinteză derivate din petrol

Într-un text intitulat "Levănțica provensală este în pericol", publicat în JDD, parlamentarii consideră că revizuirea reglementărilor europene privind produsele chimice, în curs de elaborare la Bruxelles, reprezintă "un pericol imediat" pentru "întregul sector al plantelor de parfumerie, aromatice și medicinale", care înseamnă în Franța 25.000 de locuri de muncă directe sau indirecte.

"Pentru UE, levănțica este un produs chimic a cărui toxicitate trebuie evaluată, în special în ceea ce privește efectele sale de perturbare endocrină (...) Obligația de a testa fiecare dintre cele 600 de molecule ale unui ulei esențial este inaplicabilă și nepotrivită", în timp ce "uleiurile testate în ansamblul lor nu induc efecte nocive", susțin ei, acuzând Bruxelles-ul că "încurajează înlocuirea moleculelor naturale cu molecule de sinteză derivate din petrol".

Agenți de sensibilizare a pielii

Pentru executivul UE, care demontează acest argument de mai mulți ani, aceste îngrijorări sunt nefondate. ”Uleiurile esențiale sunt deja definite ca substanțe chimice și reglementate ca atare (...) În cadrul revizuirilor prevăzute, Comisia nu intenționează să schimbe această definiție și nici să înceapă să ceară analiza fiecărei molecule de uleiuri esențiale", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a instituției.

"Revizuirea regulamentului REACH (privind substanțele chimice) nu include niciun plan de interzicere a uleiurilor esențiale", a subliniat ea.

Cu toate acestea, în paralel, "unele state membre evaluează în prezent posibilitatea de a elabora un dosar pentru a restricționa 'sensibilizatorii pielii' (componente care provoacă o reacție alergică, n.r.) în produsele de consum", pe baza regulamentului revizuit, iar o astfel de restricție, care este responsabilitatea autorităților naționale, "ar putea afecta utilizarea uleiurilor esențiale în produsele de consum", a recunoscut Comisia.

Detalii care așteaptă să fie clarificate

Revizuirea textelor UE ar trebui să definească noi categorii pentru perturbatorii endocrini și substanțele "persistente, cumulative (în organism) și toxice", dar "în orice caz, acest lucru nu va însemna o interzicere a uleiurilor esențiale", a insistat purtătoarea de cuvânt, adăugând că detaliile revizuirii nu sunt încă stabilite.

Propunerile de revizuire ale Comisiei vor trebui să fie aprobate de Parlamentul European și de statele membre, dar nu vor trebui transpuse în legislația națională de către parlamentele naționale ale celor 27 de state membre pentru a fi aplicabile - aspect denunțat și de senatorii francezi în articolul lor de opinie.

Citește și Planta care schimbă peisajul Islandei. Este și o sursă de venit

Merită precizat, în context, că lavanda este cea mai profitabilă cultură pe terenuri mici. Planta nu este pretențioasă, se vinde excelent atât în România, cât și la export și, potrivit estimărilor, poate aduce un profit de 8000 de euro pe hectar. 

Detaliind, trebuie spus că lavanda suportă foarte bine temperaturile scăzute și seceta, iar bolile o ocolesc. În plus, butașii de lavandă rezită chiar și 15 ani, putând fi obținute chiar și trei recolte într-un an. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel