Lege pentru protejarea împotriva executărilor silite abuzive
Autor: Oana Pavelescu | 06 dec 2019 / 15:53
O nouă lege va proteja mai bine pe care vor fi executați silit
O nouă lege va proteja mai bine pe care vor fi executați silit
Pe masa Senatorilor se află în lucru o lege, inițiată de senatorul independent Daniel Zamfir , care va proteja mai bine persoanele care nu-și mai pot plăti creditele ipotecare.

Dreptul Uniunii Europene, mai ales în domeniul protecției consumatorilor, asigură o protecție minimală a deținatorilor. În dreptul intern, acest standard poate fi depășit, cu condiția ca normele în discuție să fie mai favorabile consumatorilor. În baza principiului echivalenței, instanțele naționale sunt obligate să aplice aceste garanții procedurale atunci cand normele din dreptul intern le-ar impiedica, în mod obițnuit, să o facă, și chiar să ignore jurisprudența contrară a instanțelor de la varful sistemului lor judiciar, se spune în expunerea de motive a noii legi.

Principiul efectivității impune ca normele naționale de procedură să nu facă imposibilă sau excesiv de dificilă exercitarea drepturilor conferite cetățenilor, inclusiv consumatorilor, de dreptul UE.

Aceste cerințe se referă, în principiu, la:

  • efectivitatea caracterului ne-obligatoriu al clauzelor abuzive;

    G Ad:

  • necesitatea unor mijloace adecvate și eficace pentru prevenirea utilizării în continuare a clauzelor contractuale abuzive;

  • dreptul la o cale de atac eficientă și la un proces echitabil, prevăzut, de altfel, de art. 47 din Carta drepturilor fundamentale.

Lege împotriva speculei cu creanțele populației

Normele din Codul de procedură civilă referitoare la încuviințarea executării, la evacuarea din locuința familiei sau la cauțiunea necesară pentru suspendarea executării ori pentru înghețarea efectelor unei clauze contractuale, încalcă aceste principii, eliminând sau reducând la caracteristici iluzorii garantiile oferite de DCA, consumatorilor.

Noua lege spune că: ”Obiectul prezentei legi îl reprezintă limitarea caracterului executoriu în sine al contractelor actelor juridice utilizate de comercianți pentru declanșarea și derularea executării silite, în scopul protejării consumatorilor impotriva demersuri abuzive intempestive ale creditorilor, ” pe de o parte.

Pe de alta: ”Protecția locuinței familiei debitorului [...] este un obiectiv prioritar al prezentei legi, fiind o expresie a obligației Statului român de a ocroti familia. ”

Noua propunere se aplică raporturilor juridice dintre consumatori și comercianții care beneficiază de caracterul de titlu executoriu în sine al contractelor sau al actelor juridice care le utilizează în activitatea lor curentă, incluzând, dar fără a se limita la instituțiile de credit, instituțiile financiare ne-bancare, societățile de leasing, furnizorii de servicii de utilitate publică, colectorii de creanțe.”

Legea vrea să prevină executările silite  efectuate cu rea-credință sau intempestive cât și a evacuării imediate a familiei din locuință în momentul pronunțării executării, aceștia având la dispoziție un an pentru a elibera casa, acestea fiind numai o parte din noile drepturi pe care un împrumutat le va avea din momentul în care această prevedere va intra în vigoare.

Ştiri Recomandate

LOTO. Numerele NOROCOASE la tragerea de Duminică, 01/08

Duminică, 1 august, au avut loc noi trageri Loto 6/49,...

COZI de kilometri, pe Valea Prahovei. Unde sunt PROBLEME

Valori ridicate de trafic se înregistrează duminică pe...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro