Lege pentru protejarea împotriva executărilor silite abuzive
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
O nouă lege va proteja mai bine pe care vor fi executați silit
O nouă lege va proteja mai bine pe care vor fi executați silit
Pe masa Senatorilor se află în lucru o lege, inițiată de senatorul independent Daniel Zamfir , care va proteja mai bine persoanele care nu-și mai pot plăti creditele ipotecare.

Dreptul Uniunii Europene, mai ales în domeniul protecției consumatorilor, asigură o protecție minimală a deținatorilor. În dreptul intern, acest standard poate fi depășit, cu condiția ca normele în discuție să fie mai favorabile consumatorilor. În baza principiului echivalenței, instanțele naționale sunt obligate să aplice aceste garanții procedurale atunci cand normele din dreptul intern le-ar impiedica, în mod obițnuit, să o facă, și chiar să ignore jurisprudența contrară a instanțelor de la varful sistemului lor judiciar, se spune în expunerea de motive a noii legi.

Principiul efectivității impune ca normele naționale de procedură să nu facă imposibilă sau excesiv de dificilă exercitarea drepturilor conferite cetățenilor, inclusiv consumatorilor, de dreptul UE.

Aceste cerințe se referă, în principiu, la:

  • efectivitatea caracterului ne-obligatoriu al clauzelor abuzive;

  • necesitatea unor mijloace adecvate și eficace pentru prevenirea utilizării în continuare a clauzelor contractuale abuzive;

  • dreptul la o cale de atac eficientă și la un proces echitabil, prevăzut, de altfel, de art. 47 din Carta drepturilor fundamentale.

Lege împotriva speculei cu creanțele populației

Normele din Codul de procedură civilă referitoare la încuviințarea executării, la evacuarea din locuința familiei sau la cauțiunea necesară pentru suspendarea executării ori pentru înghețarea efectelor unei clauze contractuale, încalcă aceste principii, eliminând sau reducând la caracteristici iluzorii garantiile oferite de DCA, consumatorilor.

Noua lege spune că: ”Obiectul prezentei legi îl reprezintă limitarea caracterului executoriu în sine al contractelor actelor juridice utilizate de comercianți pentru declanșarea și derularea executării silite, în scopul protejării consumatorilor impotriva demersuri abuzive intempestive ale creditorilor, ” pe de o parte.

Pe de alta: ”Protecția locuinței familiei debitorului [...] este un obiectiv prioritar al prezentei legi, fiind o expresie a obligației Statului român de a ocroti familia. ”

Noua propunere se aplică raporturilor juridice dintre consumatori și comercianții care beneficiază de caracterul de titlu executoriu în sine al contractelor sau al actelor juridice care le utilizează în activitatea lor curentă, incluzând, dar fără a se limita la instituțiile de credit, instituțiile financiare ne-bancare, societățile de leasing, furnizorii de servicii de utilitate publică, colectorii de creanțe.”

Legea vrea să prevină executările silite  efectuate cu rea-credință sau intempestive cât și a evacuării imediate a familiei din locuință în momentul pronunțării executării, aceștia având la dispoziție un an pentru a elibera casa, acestea fiind numai o parte din noile drepturi pe care un împrumutat le va avea din momentul în care această prevedere va intra în vigoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel