Curs valutar BNR: Leul are o evoluţie oscilantă iar aurul atinge un preţ record
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Potrivit legii, prețurile la energie electrică și gaze naturale rămân plafonate până la 31 martie 2025. Măsura, aprobată prin ordonanța de urgență a Guvernului 32/2024, are ca obiectiv protejarea consumatorilor de fluctuațiile pieței și asigurarea unui cadru stabil în sectorul energetic, conform Administrației Prezidențiale.
Ce prevede legea?
Actul normativ stipulează că furnizorii de energie și gaze naturale nu pot oferi prețuri mai mari decât cele maxime plafonate, stabilite pentru perioada 1 ianuarie 2022 – 31 martie 2025. Prețul final facturat se bazează pe costurile de achiziție ale furnizorilor, dar nu poate depăși plafonul impus și se aplică tuturor categoriilor de consumatori.
De asemenea, producătorii de gaze naturale sunt obligați să livreze cantitățile necesare pentru consumatorii casnici și pentru stocurile de iarnă la un preț fix de 120 lei/MWh. Această prevedere vizează acoperirea necesarului pentru perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025, atât din producția curentă internă, cât și din depozitele subterane.
Legea mai include un mecanism de regularizare a sumelor decontate de la bugetul de stat către furnizorii de energie. Regularizarea se va realiza până la 31 martie 2026, pe baza datelor transmise către ANRE pentru fiecare lună și fiecare categorie de consumatori beneficiari ai prețurilor plafonate.
Modificări importante pentru prosumatori
Pe 11 decembrie, Camera Deputaților a adoptat mai multe amendamente care elimină obligațiile impuse anterior prosumatorilor, cum ar fi:
- Renunțarea la instalarea obligatorie a bateriilor de stocare la locurile de producție și consum.
- Eliminarea prevederii privind includerea obligației de instalare a bateriilor în avizele tehnice de racordare pentru prosumatorii cu instalații între 10,8 kW și 400 kW.
- Aceste modificări oferă mai multă flexibilitate prosumatorilor și reduc costurile asociate cu investițiile în echipamente de stocare a energiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...