Lege promulgată. Ce se întâmplă cu prețurile la energie după 1 ianuarie 2025

Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Cu ochii pe consum
Cu ochii pe consum
Actul normativ a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit legii, prețurile la energie electrică și gaze naturale rămân plafonate până la 31 martie 2025. Măsura, aprobată prin ordonanța de urgență a Guvernului 32/2024, are ca obiectiv protejarea consumatorilor de fluctuațiile pieței și asigurarea unui cadru stabil în sectorul energetic, conform Administrației Prezidențiale.

Ce prevede legea?

Actul normativ stipulează că furnizorii de energie și gaze naturale nu pot oferi prețuri mai mari decât cele maxime plafonate, stabilite pentru perioada 1 ianuarie 2022 – 31 martie 2025. Prețul final facturat se bazează pe costurile de achiziție ale furnizorilor, dar nu poate depăși plafonul impus și se aplică tuturor categoriilor de consumatori.

De asemenea, producătorii de gaze naturale sunt obligați să livreze cantitățile necesare pentru consumatorii casnici și pentru stocurile de iarnă la un preț fix de 120 lei/MWh. Această prevedere vizează acoperirea necesarului pentru perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025, atât din producția curentă internă, cât și din depozitele subterane.

Legea mai include un mecanism de regularizare a sumelor decontate de la bugetul de stat către furnizorii de energie. Regularizarea se va realiza până la 31 martie 2026, pe baza datelor transmise către ANRE pentru fiecare lună și fiecare categorie de consumatori beneficiari ai prețurilor plafonate.

Modificări importante pentru prosumatori

Pe 11 decembrie, Camera Deputaților a adoptat mai multe amendamente care elimină obligațiile impuse anterior prosumatorilor, cum ar fi:

- Renunțarea la instalarea obligatorie a bateriilor de stocare la locurile de producție și consum.

- Eliminarea prevederii privind includerea obligației de instalare a bateriilor în avizele tehnice de racordare pentru prosumatorii cu instalații între 10,8 kW și 400 kW.

- Aceste modificări oferă mai multă flexibilitate prosumatorilor și reduc costurile asociate cu investițiile în echipamente de stocare a energiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump

Skype, mesajul de adio pentru utilizatori

Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Baraj. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)
Freepik.com
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Freepik.com
Cheile casei
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Joe Biden & Donald Trump / sursa foto: Wikimedia Commons
Pepeni. Foto: Freepik.com
Curs valutar / Foto: Arhivă
Smishing / Foto: Freepik

AFM a semnat 26 de contracte pentru Fabrici de reciclare

"Programul asumat de AFM din Planul Național de...

Proiect / Foto: Freepik
OMV Petrom

pixel