În expunerea de motive a modificării legii care reglementează pensiile militare se spune că în ultimii ani, un număr tot mai mare de infracțiuni de corupție, abuz de serviciu și alte fapte asociate acestora au fost comise de lucrători din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale. Această realitate este confirmată atât de mass-media, cât și de comunicatele emise de instituții precum Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism sau structurile teritoriale ale acestora.
Conform unui Raport anual de evaluare a incidentelor de integritate produse în 2021 la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, întocmit de Direcția Generală Anticorupție, în acel an s-au înregistrat în total 42 de incidente de integritate, în care au fost implicați 86 de lucrători ai MAI. Numărul incidentelor privind trimiterea în judecată sau condamnarea pentru infracțiuni de corupție sau fapte legate de nerespectarea regimului interdicțiilor, incompatibilităților, conflictului de interese sau declarării averilor a fost de 40.
În 2021, cadrele de poliție judiciară ale Direcției Generale Anticorupție au desfășurat investigații în 2.221 de dosare penale transmise parchetelor la finalizarea activităților procedurale. Procurorii au emis rechizitorii în 227 de dosare penale și au înregistrat 97 de acorduri de recunoaștere a vinovăției înaintate instanțelor de judecată.
Situația este alarmantă și din perspectiva procesului penal. Astfel, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, 255 de lucrători (cu 45% mai mulți comparativ cu anul 2020) au fost plasați sub calitatea de suspecți, dintre care 176 pentru infracțiuni de corupție și 79 pentru alte fapte. De asemenea, alte 1.147 de persoane (cu 27% mai mult comparativ cu anul 2020) au dobândit aceeași calitate procesuală de suspect, dintre care 758 pentru infracțiuni de corupție și 389 pentru alte fapte.
În ceea ce privește măsurile preventive, au fost arestate preventiv (inclusiv arest la domiciliu/reședință) 182 de persoane (cu 43% mai mult comparativ cu anul 2020), din care 68 lucrători MAI (cu 79% mai mulți comparativ cu anul 2020).
Aceste constatări subliniază necesitatea unor măsuri mai drastice pentru persoanele remunerate din fonduri publice și condamnate definitiv pentru astfel de fapte. Legislația trebuie să prevadă clar că acești indivizi nu vor mai beneficia de pensie de serviciu sau alte avantaje similare.
Este crucial ca prevederile legale să fie revizuite pentru a asigura că cei condamnați pentru infracțiuni grave, în special cele de corupție și cele asimilate acestora, să nu mai poată beneficia de beneficiile și privilegiile asociate funcțiilor publice.
Așadar, modificarea prevede că:
Nu beneficiază de pensie de serviciu ori de pensie de invaliditate, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care, chiar ulterior eliberării din flmcţie, au fost condamnaţi definitiv ori pentru care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pentru o infracţiune de compţie, o infracţiune asimilată infraeţiunilor de corupţie, o infracţiune de serviciu sau o infracţiune în legătură cu acestea, o infracţiune contra înfăptuirii justiţiei ori o infracţiune contra umanităţii. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistemul public, în condiţiile legii.”
Noua Lege mai prevede că: ”în cazul condamnării definitive sau a amânării aplicării pedepsei în cazul unui pensionar militar pentm săvârşirea infracţiunilor prevăzute la alin. (1), în termen de 10 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, instanţele de judecată au obligaţia să comunice, în scris, casei de pensii sectoriale în evidenţele căreia se află pensionarul pentm care s-a pronunţat hotărârea de codamnare sau de amânare a aplicării pedepsei, informaţii de natură să conducă la încetarea pensiei de serviciu.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...