Legea care-i lasă pe unii polițiști și militari fără pensii, la votul final în Parlament
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Militari
Militari
Noua lege urmează să fie votată luni de camerele reunite ale Parlamentului și vizează unii polițiști, militari cât și funcționari publici.

În expunerea de motive a modificării legii care reglementează pensiile militare se spune că în ultimii ani, un număr tot mai mare de infracțiuni de corupție, abuz de serviciu și alte fapte asociate acestora au fost comise de lucrători din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale. Această realitate este confirmată atât de mass-media, cât și de comunicatele emise de instituții precum Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism sau structurile teritoriale ale acestora.

Conform unui Raport anual de evaluare a incidentelor de integritate produse în 2021 la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, întocmit de Direcția Generală Anticorupție, în acel an s-au înregistrat în total 42 de incidente de integritate, în care au fost implicați 86 de lucrători ai MAI. Numărul incidentelor privind trimiterea în judecată sau condamnarea pentru infracțiuni de corupție sau fapte legate de nerespectarea regimului interdicțiilor, incompatibilităților, conflictului de interese sau declarării averilor a fost de 40.

În 2021, cadrele de poliție judiciară ale Direcției Generale Anticorupție au desfășurat investigații în 2.221 de dosare penale transmise parchetelor la finalizarea activităților procedurale. Procurorii au emis rechizitorii în 227 de dosare penale și au înregistrat 97 de acorduri de recunoaștere a vinovăției înaintate instanțelor de judecată.

Situația este alarmantă și din perspectiva procesului penal. Astfel, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, 255 de lucrători (cu 45% mai mulți comparativ cu anul 2020) au fost plasați sub calitatea de suspecți, dintre care 176 pentru infracțiuni de corupție și 79 pentru alte fapte. De asemenea, alte 1.147 de persoane (cu 27% mai mult comparativ cu anul 2020) au dobândit aceeași calitate procesuală de suspect, dintre care 758 pentru infracțiuni de corupție și 389 pentru alte fapte.

În ceea ce privește măsurile preventive, au fost arestate preventiv (inclusiv arest la domiciliu/reședință) 182 de persoane (cu 43% mai mult comparativ cu anul 2020), din care 68 lucrători MAI (cu 79% mai mulți comparativ cu anul 2020).

Aceste constatări subliniază necesitatea unor măsuri mai drastice pentru persoanele remunerate din fonduri publice și condamnate definitiv pentru astfel de fapte. Legislația trebuie să prevadă clar că acești indivizi nu vor mai beneficia de pensie de serviciu sau alte avantaje similare.

Este crucial ca prevederile legale să fie revizuite pentru a asigura că cei condamnați pentru infracțiuni grave, în special cele de corupție și cele asimilate acestora, să nu mai poată beneficia de beneficiile și privilegiile asociate funcțiilor publice.

Așadar, modificarea prevede că: 

Nu beneficiază de pensie de serviciu ori de pensie de invaliditate, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care, chiar ulterior eliberării din flmcţie, au fost condamnaţi definitiv ori pentru care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pentru o infracţiune de compţie, o infracţiune asimilată infraeţiunilor de corupţie, o infracţiune de serviciu sau o infracţiune în legătură cu acestea, o infracţiune contra înfăptuirii justiţiei ori o infracţiune contra umanităţii. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistemul public, în condiţiile legii.”

Noua Lege mai prevede că: ”în cazul condamnării definitive sau a amânării aplicării pedepsei în cazul unui pensionar militar pentm săvârşirea infracţiunilor prevăzute la alin. (1), în termen de 10 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, instanţele de judecată au obligaţia să comunice, în scris, casei de pensii sectoriale în evidenţele căreia se află pensionarul pentm care s-a pronunţat hotărârea de codamnare sau de amânare a aplicării pedepsei, informaţii de natură să conducă la încetarea pensiei de serviciu.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Motivele scumpirii locuințelor, explicate de experți

Prețurile locuințelor din România continuă să crească la...

NVIDIA nu are motive să dezamăgească piața

Bursa de la New York așteaptă ca NVIDIA să prezinte...

Gazprom, somată să nu mai arunce banii pe fereastră

Guvernul Rusiei a emis o hotărâre în acest sens. 

Microsoft prezintă PC-urile Copilot+

Microsoft a lansat luni o nouă categorie de computere...

Grecia cere UE ”mai multă transparență” pentru consumatori

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut, într-o...

Gigantul saudit Aramco pariază pe computerul cuantic

Iar în acest scop a ales o tânără companie franceză,...

ChatGPT își pierde vocea. Acuzații grave la adresa companiei

ChatGPT trebuie să renunțe la una dintre vocile pe care...

ANAT semnalează lipsa fondurilor pentru IMM-urile din turism

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea...

Tendinţe pe piaţa criptomonedelor. Analiză

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața...


pixel