Legea de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, promulgată
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Semnătură
Semnătură
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Legea, iniţiată de deputatul PSD Alfred Simonis, modifică Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, în sensul abrogării dispoziţiilor capitolului XI care vizează acordarea dreptului la indemnizaţia pentru limita de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii.

"De la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizaţiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare", prevede actul normativ.

Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, dându-se textelor o nouă numerotare, mai stabileşte actul normativ. 

Șeful statului a promulgat, de asemenea, și legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară în domenii care nu fac obiectul legilor organice, de la încheierea primei sesiuni ordinare a anului 2023 până la reluarea lucrărilor Parlamentului, în cea de-a doua sesiune ordinară a anului 2023.

"Guvernul este abilitat ca, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, dar nu înainte de încheierea primei sesiuni ordinare a anului 2023, şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în cea de a doua sesiune ordinară a anului 2023, să emită ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice", se arată în lege.

Două dintre domeniile în care Guvernul poate emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţele şi economia. În acest sens, Executivul poate emite ordonanţe în privinţa rectificării bugetului de stat pe anul 2023 şi a rectificării bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023, precum şi cu privire la reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.

Celelalte domenii în care Guvernul este abilitat să emită ordonanţe sunt: dezvoltare, lucrări publice şi administraţie, afaceri interne, sănătate, transporturi şi infrastructură, sport, cultură, cercetare, investiţii şi proiecte europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel