Scandal pe legea care loveşte în jumătate din populaţia ţării. DOCUMENT

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Mai mulți parlamentari au adus amendamente Legii offshore, privind investirea redevențelor în dezvoltarea infrastructurii rețelei de distribuție a gazelor din România. Miza este uriașă, având în vedere că aproape jumătate din populație încă se încălzește cu lemne sau cu altă sursă de căldură. DCBusiness a aflat ce localități au gaze și care sunt planurile de dezvoltare ale celor care dețin perimetre concesionate și livrează gaze, în ceea ce privește dezvoltarea rețelei de gaze naturale. 

Legea offshore nu a reușit să treacă de Camera Deputașiilor miercuri la primul vot. Surse parlamentare au explicat, pentru DCBusiness, că votul s-a reluat astăzi, Camera Deputațiilor fiind for decizional. Concret, la primul vot legea offshore nu a trecut, iar după discuții care au durat jumătate de oră- parlamentarii au chgemat colegii în plen și au mai votat odată. Legea a trecut cu doar 5 voturi peste prag. 

Un amendament adus Legii offshore a fost  privind condiţiile în care se vor realiza exploatările de gaze din Marea Neagră. Investitorii sunt obligaţi să tranzacţioneze 50% din gaze pe bursa din România, iar 25% din angajaţi trebuie să fie români.

Comisiile reunite de industrii, administraţie publică şi buget din Camera Deputaţilor au adoptat, marţi, un raport favorabil cu amendamente pentru proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore.

„Nu am abdicat şi mă bucur că au rămas nişte principii în picioare, mă refer la procentul de 50% din producţia de gaz tranzacţionată pe bursa din România, a rămas calculul cu deducere de 30% din impozitul pe venitul suplimentar, astfel încât atunci când tragem linia statul român şi cu investitorii au un câştig echilibrat. Statul român şi investitorii îşi împart în mod echitabil profitul gazului din Marea Neagră. Am acceptat faptul că nouă, statului român, ne aparţin gazele, lor le aparţie tehnologia şi am acceptat şi este foarte normal ca investitorii să îşi deducă investiţiile”, a declarat marţi, la finalul şedinţei, preşedintele grupului PSD din Camera Deputaţilor, Daniel Suciu.

Din punctul de vedere al UDMR, extinderea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale la o proporţie cât mai ridicată a populaţiei, este obligatorie. În prezent, în ciuda resurselor existente, în ciuda istoriei îndelungate exploatării gazelor naturale, totuşi abia 33% din populaţie are acces la această sursă de energie, adică 2,5 milioane de gospodării din cele aproximativ 8 milioane", a arătat Benedek Zacharie, deputat UDMR. Același punct de vedere l-au avut mai mulți parlamentari ieri în Comisia de la Camera Deputațiilor, unde a fost discutată Legea Offshore. 

Potrivit unui document consultat de DCBusiness, trimis în Parlament de ANRM pe tema legii offshore, în anul 2018 cei 36 de operatori de distribuție licențiați au prezentat proiecte privind dezvoltarea rețelei de gaze în valoare de 1.150 de kilometri.

Pe piața gazelor naturale activează un operator al Sistemului Național de Transport (SNTGN Transgaz SA Mediaș), 6 producători, principalii fiind Petrom și Romgaz, 2 operatori pentru depozitele de înmagazinare subterană (Romgaz, Depomureș), 34 de societăți de distribuție și furnizare a gazelor naturale către consumatorii captivi, cei mai mari fiind Distrigaz Sud și E.ON Gaz România, și peste 75 de furnizori pe piața en-gros.

În fapt, peste 90% din rețeaua de distribuție gaze este concesionată E.ON, în nordul țării, și Distrigaz Sud, în jumătatea de sud. Acești operatori au tarife reglementate de distribuție, practic un profit reglementat. Orice investiție fac în rețeaua proprie, aceasta este transpusă în factura la gaze pe care o plătește clientul final.

Sunt 3,4 milioane de consumatori casnici de gaze în prezent, iar consumul total al României este de 11 miliarde metri cubi anual.

Vezi aici documentele 1, 2, 3

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel