Legea pensiilor. Principalele modificări ale noului act normativ
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ce se va întâmpla cu pensiile speciale
Ce se va întâmpla cu pensiile speciale
Respins de Senat, proiectul Legii pensiilor a fost adoptat de Camera Deputaților prin vot decisiv. Asta înseamnă că actul își continuă traseul legislativ și va merge, pentru promulgarea prin decret prezidențial, la șeful statului.

Noua lege, mai corect proiectul de act normativ elaborat de fostul ministru al Muncii, Olguța Vasilescu, în care au fost introduse observațiile Curții Constituționale, ar urma să intre în vigoare începând cu 1 septembrie 2021, moment la care actuala lege a pensiilor publice va fi abrogată.

Viitorul cadru legal al pensilor publice conține o serie întreagă de schimbări. Printre altele, a fost modificată definiţia pensionarului, în sensul că acesta este „persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege”, fiind eliminat stagiul minim de 15 ani pentru acordarea pensiei de invaliditate. A fost reformulat şi articolul referitor la contribuabili sistemului public de pensii.

1. Pensiile aflate în plată vor fi recalculate. În esență, pensiile stabilite înainte de intrarea în vigoare a proiectului noii legi a pensiilor vor fi recalculate. Astfel, există șanse ca unele pensii să crească, însă nicio pensie nu va scădea, deoarece, în urma recalculării, va fi păstrat cuantumul mai avantajos.

2. Studiile de masterat, vechime în muncă. Spre deosebire de reglementările actuale, studiile de master vor fi luate în calcul la vechimea necesară pensionării. În prezent, numai studiile de licență și cele de doctorat sunt considerate vechime în muncă.

3. Altă noutate pregătită de guvernanți este legată de așa-zisele „mame eroine”. Mai exact, femeile care au născut cel puțin trei copii, pe care i-au crescut până când au împlinit 16 ani, se vor pensiona mai devreme cu șase ani, însă numai la cerere. De la patru copii în sus, la reducerea de șase ani se va mai adauga câte un an pentru fiecare copil.

Citește și De unde și cum vor fi plătite pensiile speciale ale primarilor

4. Rămâne un singur tip de pensie anticipată. În prezent, avem atât pensie anticipată, cât și pensie anticipată parțială, diferența între ele fiind că a doua se obține cu penalizări la cuantumul pensiei. Proiectul noii legi a pensiilor va reglementa o singură pensie anticipată - cea care acum este cu penalizări.

5. Plăți retroactive la pensii pentru perioade la alegere. O altă măsură se referă la plata retroactivă a contribuțiilor pentru pensii. Dacă în prezent plățile se pot face în urmă pentru cinci ani consecutivi, în viitor se vor putea alege perioade precise din orice an anterior. Totodată, această posibilitate va fi permamentă, nu temporară, cum este acum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel