Lemnul de foc, mai scump cu 20% în județele montane
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Lemnne de foc / Foto: Freepik
Lemnne de foc / Foto: Freepik
Potrivit Ministerului Energiei, din totalul gospodăriilor din România care sunt efectiv locuite care este de 7,5 milioane, mai mult de jumătate se încălzesc cu lemne. Cifrele oficiale indică aproximativ 3,5 milioane de locuințe, care se află în principal în mediul rural.

Deși toamna abia a început, locuitorii din zonele montane se pregătesc deja pentru iarnă, iar una dintre prioritățile principale este aprovizionarea cu lemne de foc. În județul Harghita, gospodăriile sunt deja pline de stive de lemne, în timp ce temperaturile au început să scadă, ajungând chiar sub zero grade în unele unele dimineți. Cu toate acestea, anul acesta aduce o provocare suplimentară pentru cei care depind de lemnul de foc pentru încălzire, prețul acestuia fiind cu aproximativ 20% mai mare față de anul trecut.

Diferențe de preț între sectorul privat și cel public

Prețurile pentru un metru ster de lemn în județul Harghita variază, ajungând în medie la 300 de lei, cu toate că cei care preferă să cumpere de la sectorul privat, deși plătesc mai mult, consideră că primesc lemn de o calitate superioară față de cel oferit de ocoalele silvice de stat, relatează TVRInfo. Un reprezentant al unei firme private de exploatare a lemnului a explicat că: „Noi am rămas cu aceleași prețuri, deși materia primă a scăzut ușor. În funcție de transport, costurile se situează între 300 și 375 de lei pe metrul ster tăiat și despicat”.

Pe de altă parte, reprezentanții Direcției Silvice Harghita subliniază că prețul lemnului oferit de stat a rămas aproape neschimbat față de anul trecut, variind între 200 și 350 de lei pe metru cub, în funcție de specie și de distanța de colectare. „Față de anii anteriori, Direcția a valorificat aproximativ 5.000 de metri cubi la populație, iar până la sfârșitul anului sperăm să mai punem pe piață încă 500 de metri cubi”, a declarat un reprezentant al ocolului silvic local.

Citește și: Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Cum se acordă și cine beneficiază

Cererea depășește oferta la stat

Deși prețul la stat rămâne competitiv, mulți locuitori din Harghita se plâng de cantitatea insuficientă de lemn disponibilă la ocoalele silvice. În plus, aceștia afirmă că lemnul obținut de la stat nu este la fel de bun ca cel provenit de la firmele private. În acest context, tot mai mulți oameni preferă să se îndrepte către furnizori privați, în ciuda prețurilor mai ridicate.

Un alt factor care contribuie la creșterea prețului lemnului este transportul. În zonele montane, costurile logistice pot fi semnificative, adăugându-se la prețul final pe care oamenii îl plătesc pentru a-și asigura încălzirea locuințelor în timpul iernii. De altfel, chiar și în gospodăriile care au acces la încălzirea pe gaz, mulți localnici păstrează sobe de teracotă, în special pentru perioadele de ger extrem, când lemnul devine esențial pentru a menține căldura în locuințe.

Romsilva și prețurile pentru 2024

Pe plan național, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a anunțat deja prețurile pentru lemnele de foc din 2024, care variază între 73,50 lei și 416,50 lei pe metru cub, în funcție de tipul de lemn și de metoda de livrare. În județul Bistrița, Direcția Silvică a anunțat că va pune la dispoziția populației 360 de metri cubi de lemn, în timp ce Ocolul Silvic Beclean are o rezervă de 650 de metri cubi pentru iarna care urmează.

Conform datelor oficiale, Romsilva a majorat cantitatea de lemn recoltată din pădurile publice încă de anul trecut, volumul total crescut fiind de 24%. Până în acest moment, pentru 2024, s-au recoltat peste 9,3 milioane de metri cubi de lemn fasonat, o parte importantă din acesta fiind destinat încălzirii populației. „Prețul mediu de valorificare a lemnului fasonat a fost de 309,41 lei pe metru cub”, au declarat reprezentanți din sectorul forestier, confirmând astfel tendința de creștere a prețurilor pe întreg teritoriul țării.

Perspectivele pentru sezonul rece

Pe măsură ce lunile trec și ne apropiem de iarnă, locuitorii din zonele montane se văd nevoiți să își planifice bugetul cu mare atenție. Lemnul de foc rămâne o resursă vitală pentru majoritatea gospodăriilor din aceste regiuni, însă, cu prețurile în continuă creștere, mulți se întreabă cum vor face față cheltuielilor suplimentare. Reprezentanții industriei silvice afirmă că cererea pentru lemn de foc va continua să crească, iar competiția dintre sectorul privat și cel de stat va influența piața în lunile care urmează.

Între timp, pentru cei care depind de acest tip de combustibil pentru a trece iarna, rămâne o singură soluție: să cumpere lemnele cât mai devreme, înainte ca cererea să crească și mai mult, iar prețurile să urce în mod inevitabil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Bursa de la București
Tehnologie avansată
Ședință de Guvern
Avion
Pager / sursa foto: Flickr.com

Nicuşor Dan vânează ţânţarii din Cişmigiu cu drona

Primarul general al Capitalei a făcut un anunţ despre o...

Elon Musk
Contor electric / Foto: Arhivă

Avertisment privind prețul energiei electrice după plafonare

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

Profesorul Mircea Coșea
București / Foto: Freepik
Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg / Foto: NATO / Flickr
Explozia unul pager într-un magazin alimentar
La benzinărie
Google / sursa foto: Freepik.com
Telefon Huawei Mate XT Trifold
Date oficiale / FOTO: Frames
O nouă mare provocare

Fond de 30 de miliarde dolari pentru inteligența artificială

Fond destinat investițiilor în dezvoltarea centrelor de...

O femeie se uita la un produs în timpul cumpărăturilor
Energie verde / Foto: Freepik
Damen Shipyars

Damen Shipyards Mangalia a reușit să încheie două contracte

Damen Shipyards Mangalia (DSMa), aflată în procedura de...

Start-up

Germania promite miliarde de euro pentru start-up-uri

Companiile tinere au nevoie de „opțiuni de finanțare mai...

Documente în Parlament

Programele IMM PLUS și Noua Casă au bugete majorate

Guvernul României a emis o ordonanță de urgență, ce...

Inflație

România, cea mai mare rată a inflației și în august

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...

Printre rândurile de viță de vie / FOTO: Freepik

În China, vinul este o afacere dominată de femei

China i-a luat prin surprindere pe specialiști cu...

Turcia

Gaz lichefiat: De ce Turcia semnează contract după contract

Este deja al treilea astfel de contract semnat pe o...


pixel