Leul în creștere! Cursul BNR din prima zi a săptămânii

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Banca Națională a anunțat valoarea leului valabilă pentru astăzi, 24 martie 2025.

Moneda națională a înregistrat luni o ușoară apreciere față de euro, dolarul american și francul elvețian, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). În același timp, prețul aurului a scăzut, menținând trendul fluctuant al ultimelor săptămâni.

Leul se apreciază față de euro

Leul s-a întărit în raport cu moneda europeană, cotația stabilită de BNR fiind de 4,9766 lei pentru un euro, în scădere cu 0,04 bani (-0,01%) față de valoarea anunțată vineri, de 4,9770 lei. Această evoluție arată o stabilitate relativă a monedei naționale, pe fondul unor mișcări prudente pe piața valutară.

Analiștii economici consideră că aprecierea leului față de euro este rezultatul unei combinații de factori, printre care cererea ridicată de lei pe piața internă și politica monetară a BNR, care menține un control strict asupra inflației și a fluctuațiilor de curs valutar.

Moneda națională câștigă teren și în fața dolarului

Tendința de apreciere s-a reflectat și în raport cu dolarul american, care a fost cotat la 4,5865 lei, în scădere cu 0,72 bani (-0,16%) față de cotația de vineri, de 4,5937 lei.

Scăderea dolarului poate fi explicată printr-o ușoară slăbire a monedei americane pe piețele internaționale, pe fondul unor așteptări privind deciziile viitoare ale Rezervei Federale a SUA (FED) în ceea ce privește politica dobânzilor. Unii investitori speculează că FED ar putea adopta o abordare mai relaxată, ceea ce afectează valoarea dolarului în raport cu alte valute.

Francul elvețian, în ușoară depreciere

Moneda națională s-a apreciat și în raport cu francul elvețian, care a fost cotat luni la 5,2076 lei, în scădere cu 0,20 bani (-0,03%) față de valoarea precedentă de 5,2096 lei.

Francul elvețian este adesea perceput ca o monedă de refugiu în perioade de incertitudine economică. Ușoara depreciere a acestuia poate indica o creștere a încrederii investitorilor în piețele financiare, ceea ce reduce cererea pentru active considerate sigure.

Aurul se ieftinește

Prețul aurului a înregistrat o scădere luni, gramul de aur fiind cotat la 446,7215 lei, față de 447,8879 lei în ședința precedentă.

Evoluția prețului aurului este influențată de mai mulți factori, printre care fluctuațiile dolarului american și politica monetară globală. În general, atunci când dolarul se depreciază, prețul aurului tinde să crească, deoarece metalul prețios devine mai accesibil pentru investitorii care dețin alte valute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro

pixel