Curs BNR. Leul, între două focuri. Aurul, din nou vedeta zilei
BNR a publicat vineri, 2 mai,...
Moneda naţională s-a depreciat vineri în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9770 lei, în creştere cu 0,02 bani faţă de cotaţia precedentă, de 4,9768 lei.
De asemenea, leul a pierdut teren în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,5937 lei, în urcare cu 0,66 bani (+0,14%), comparativ cu joi, când s-a situat la 4,5871 lei.
Moneda naţională s-a depreciat şi în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,2096 lei, în creştere cu 0,86 bani (+0,16%), faţă de 5,2010 lei, cotaţia anterioară.
Gramul de aur s-a scumpit vineri, până la valoarea de 447,8879 lei, de la 447,0466 lei, în şedinţa precedentă.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut joi la 5,91% pe an, de la 5,92% pe an în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.
Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 5,98% pe an, de la 5,99% pe an în data de 16 ianuarie, iar ROBOR la 12 luni a stagnat la nivelul de 6,07%.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,66% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2024, în scădere faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,99%.
În luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, actul normativ a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
BNR a publicat vineri, 2 mai,...
Persoane fizice care fac...
Autoritățile bulgare au anunțat...
Embargoul neoficial al Chinei...
Ministrul Energiei respinge...
Rata anuală a inflaţiei în zona...
Uniunea Europeană are în vedere...
HistoSonics, compania susținută...
Principalii indici de pe Wall...
Profesorul Mircea Coșea critică...
CEO-ul GM, Mary Barra, laudă...
Statele Unite şi Ucraina au...
Turcia anunţă că nu renunță la...
Dmitri Medvedev comentează...
A fost publicat în Monitorul...
Acord Ucraina-SUA privind...
Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...
ANAF a făcut public calendarul...