Libanul scufundat din nou în întuneric

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Libanul scufundat din nou în întuneric
Libanul scufundat din nou în întuneric
Compania naţională Electricité du Liban (EDL) a anunţat sâmbătă ca centralele sale au fost oprite, acuzând manifestanţi ca sunt responsabili pentru acest nouă blackout prin sabotarea reţelei electrice, notează AFP.

Electricitatea publică este tăiată în mod obişnuit pentru cel puţin 20 de ore pe zi în Liban din cauza lipsei de combustibil legată de colapsul economic al ţării.

Sâmbătă, manifestanţii revoltaţi de întreruperi au luat cu asalt o centrală de distribuţie al EDL din regiunea Aramoun, la nord de Beirut, a indicat compania de stat într-un comunicat.

"Manifestanţii au deconectat un transformator de putere de 150-220 kilovolţi şi au tăiat linia de înaltă tensiune care leagă centrala electrică Zahrani de centrala de distribuţie Aramoun", a adăugat EDL.

"Acest lucru a perturbat reţeaua electrică (...) provocând un blackout complet pe teritoriul libanez la orele 17.27 (15.27 GMT)", a mai scris compania.

Noua întrerupere va creşte şi mai mult presiunea asupra generatoarelor private care se luptă deja să compenseze absenţa aproape totală a curentului electric de stat în această ţară aflată în criză.

Întreruperile paralizează de luni de zile viaţa populaţiei şi mai multe sectoare vitale, în timp ce administratorii generatoarelor private, care de obicei preiau ştafeta, raţionalizează şi magazinele, spitalele şi locuinţele pe măsură ce combustibilul devine rar.

În prezent, factura medie lunară de energie electrică pentru o familie libaneză care foloseşte un generator privat depăşeşte salariul minim de 675.000 de lire libaneze - aproximativ 22 de dolari -, deoarece moneda locală s-a prăbuşit în raport cu bancnota verde pe piaţa neagră.

Libanul, a cărui clasă conducătoare este acuzată de corupţie şi incompetenţă, suferă de zeci de ani din cauza subproducţiei endemice de energie electrică şi a gestionării proaste a EDL care au costat finanţele publice peste 40 de miliarde de dolari de la sfârşitul războiului civil (1975-1990).

Comunitatea internaţională solicită autorităţilor reforme urgente, în special pentru EDL, simbol al proastei guvernări şi al degradării serviciilor publice ale ţării.

Libanul a negociat în toamnă cu Egiptul şi Iordania pentru livrarea de gaze şi electricitate prin Siria, în timp ce mişcarea şiită Hezbollah a anunţat mai multe livrări de combustibil iranian pentru a atenua penuria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Năstase a demonstrat tuturor că, deși este general-maior
Dragoș Anastasiu
Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
Recoltarea cerealelor / Foto: Freepik
Bani

Care a fost cea mai mare pensie specială plătită în iunie?

Numărul beneficiarilor de pensii speciale a ajuns, în...

BVB/ FOTO: Facebook
Palatul Victoria
Pepco
De la 1 august TVA-ul se modifică
Furtuna din Caraș Severin
Judecătorie / Foto: Freepik
Kim Jong Un și Vladimir Putin
Donald Trump
La benzinărie în drum spre mare / FOTO: Frepik
Caniculă

Codul roșu de caniculă, prelungit până luni

Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...

Nișișor Dan și Alexander Van der Bellen
Audit / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
Romsilva
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce interdicții de circulație pe șosele

Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...

Grafic
China National Nuclear Corp.
Militari / Foto: MApN
Se schimbă Codul fiscal / Foto: Freepik
Se schimbă legea retrocedărilor. Strada Băcani, Centrul Vechi din BUcurești

pixel