Lichiditatea băncilor europene va fi verificată după crizele din 2023
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
ATM
ATM
Autoritatea Bancară Europeană vrea să evite, pe viitor, situațiile de impas din 2023. 

În acest scop, Autoritatea Bancară Europeană va lua la puricat planurile pe baza cărora băncile din Uniunea Europeană intenţionează să depăşească o criză majoră fără a recurge la banii băncilor centrale. Această necesitate a apărut după ce, în primăvara acestui an, Banca Naţională a Elveţiei a fost nevoită să ofere lichiditate de urgenţă pentru Credit Suisse, înainte ca aceasta să fie preluată de rivala UBS.

Element crucial 

Prin urmare, Autoritatea bancară europeană (EBA) a anunțat că va începe să verifice anul următor dacă organismele naţionale de reglementare testează ipotezele cu care lucrează băncile când vine vorba de găsirea de lichiditate după un colaps bancar, având în vedere. în special, "potenţiala viteză cu care sunt retrase depozitele, un element crucial care a ieşit la lumină în contextul recentelor crize din SUA şi Elveţia".

Evaporarea rapidă a lichidităţii, evidenţiată de colapsul Silicon Valley Bank în SUA, a determinat deja organismele globale de reglementare să revizuiască cerinţele zilnice de lichidităţi ale băncilor. Lichiditatea se referă la numerarul disponibil imediat pentru a finanţa operaţiunile de zi cu zi ale băncii fără a fi nevoită să vândă active.

Strategiile rămân limitate

De asemenea, Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a publicat joi rezultatele analizei sale cu privire la modul în care organismele de reglementare din cele 27 de state membre UE aplică normele referitoare la rezoluţie bancară, introduse după criza financiară globală pentru a evita situaţia în care băncile au fost salvate cu bani de la contribuabili.

"Strategiile şi acţiunile sugerate de instituţii pentru a susţine lichiditatea în rezoluţie rămân limitate şi concentrate în principal pe accesarea facilităţilor băncilor centrale" se arată în raportul EBA.

În schimb, accesarea pieţelor private pentru lichiditate ar putea să se dovedească dificilă pentru o bancă cu probleme care iese din procesul de rezoluţie şi chiar şi obţinerea de lichiditate de la banca centrală ar putea să fie dificilă fără suficiente garanţii, a subliniat EBA. Alte opţiuni de lichiditate includ vânzarea unor active, emiterea de obligaţiuni sau tragerea de linii garantate de credit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai mult cărbune în 2024

În urmă cu câteva zile, Institutul Național de...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel