O seară a recordurilor. Așa va rămâne în istorie vânzarea excepțională organizată sediul din New York al Casei de licitației Christie's. Colecția cofondatorului Microsoft Paul Allen, decedat în 2018, a depășit într-o singură seară 1,5 miliarde de dolari, cinci tablouri intrând în clubul foarte restrâns al operelor vândute, la licitații, cu peste 100 de milioane de dolari. Christie's, controlată de holdingul Artémis (deținut de François Pinault), anunțase că întreaga sumă a vânzării va fi donată în scopuri caritabile.
Pasionat colecționar de artă, Paul Allen a început să expună piese din colecția sa la sfârșitul anilor 1990, prin diferite muzee din întreaga lume. De cele mai multe ori, respectivele capodopere erau împrumutate anonim. În 2004, a expus 28 de astfel de opere în cadrul expoziției "DoubleTake: From Monet to Lichtenstein", care a combinat o selecție de picturi impresioniste și postimpresioniste cu lucrări de artă din secolele XVII-XI. În 2016, celebra expoziție "Seeing Nature" prezintă 39 de lucrări emblematice pe tema naturii, evidențiind evoluția picturii peisagistice.
Cinci secole de istorie a artei
Peste 150 de capodopere, cinci secole de istorie a artei, de la Botticelli la Bacon, de la Turner la Brice Marden, fac din vânzarea Allen un eveniment excepțional. Deși au fost vândute doar 60 din cele 150 de loturi, valoarea colecției a depășit deja recordul precedent al colecției Macklowe, numită după un cuplu bogat din New York, care a ajuns, în primăvară, la 922 de milioane de dolari la casa rivală de licitații, Sotheby's.
De exemplu, Les Poseuses, cea mai celebră lucrare a pictorului Georges Seurat (1859-1891), o adevărată capodoperă a curentului pointilist, a fost adjudecată pentru 149,24 milioane de dolari. Este una dintre cele mai importante lucrări pointiliste aflate astăzi într-o colecție privată", declara, cu puțin timp înainte de licitație, Adrien Meyer, expert Christie's în artă impresionistă și modernă, pentru revista Challenges. Prin juxtapunerea a două tonuri pentru a crea o nouă culoare pentru ochi, artistul explorează teoria chimistului Chevreul, care a descoperit că percepția unui obiect colorat se schimbă în funcție de nuanțele din jur.
O experiență uluitoare
Un tablou Montagne Sainte-Victoire (1888-1890) de Paul Cézanne, un precursor al cubismului, a ajuns la 137,79 milioane de euro. Recorduri au fost doborâte și pentru Vincent Van Gogh, a cărui "Livadă cu chirpici" a fost adjudecată cu 117,1 milioane de dolari, și pentru Paul Gauguin, a cărui pictură din perioada tahitiană "Maternitate II" (1899) a fost vândută cu 105,73 milioane de dolari. O lucrare a lui Gustav Klimt, Birch Forest, a fost adjudecată cu 104,5 milioane de dolari, din nou o licitație record pentru artist. În ultimele câteva săptămâni și luni, colecționarii, iubitorii de artă și colegii noștri din întreaga lume au avut ocazia să privească și să contemple cinci sute de ani de realizări vizionare", a declarat Max Carter de la Christie's. "A fost o experiență uluitoare. S-ar putea să nu mai vedem niciodată o astfel de colecție de capodopere de o asemenea calitate într-o colecție privată”, a subliniat el.
În 2010, Paul Allen a fost unul dintre primii semnatari ai Giving Pledge, un angajament prin care se obliga să cedeze cea mai mare parte a averii sale pentru cauze caritabile. În 2015, a fost distins cu Medalia Carnegie pentru Filantropie pentru că și-a dedicat averea privată binelui public. La momentul respectiv, el a declarat: "Unul dintre obiectivele mele principale este de a accelera cercetarea și de a oferi unora dintre cele mai strălucite minți din lume resursele necesare pentru a rezolva unele dintre cele mai dificile provocări ale lumii".
Citește și Un uriaș diamant roz, vândut cu peste 28 milioane de euro VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...