Lira sterlină a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 37 de ani

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Marea Britanie va majora bugetul de apărare cu peste un miliard de lire din cauza inflaţiei
Marea Britanie va majora bugetul de apărare cu peste un miliard de lire din cauza inflaţiei
Lira sterlină a ajuns vineri la cel mai scăzut nivel din ultimii 37 de ani după ce noi date au arătat că populaţia îşi reduce cheltuielile, deoarece inflația afectează bugetele gospodăriilor.

Lira sterlină a scăzut sub valoarea de 1,14 dolari, cel mai scăzut nivel după 1985. Oficiul pentru Statistică Națională a transmis că vânzările cu amănuntul au scăzut cu 1,6% în luna august, cea mai mare scădere din decembrie 2021. În același timp, situaţia este semnificativ mai rea decât se așteptau economiștii.

„Cred că Regatul Unit este deja în recesiune”, a spus Michael Hewson, analist șef de piață la CMC Markets UK, citat de CNN.

Lira a fost afectată de o serie de date economice slabe, dar și de creșterea abruptă a dolarului american. Moneda americană este acum aproape de cel mai puternic nivel din ultimele două decenii în comparație cu alte monede, putere susținută de așteptările că Rezerva Federală va crește ratele săptămâna viitoare.

Dar perspectivele economice din Regatul Unit înseamnă că lira sterlină suferă mai mult decât majoritatea celorlalte monede. A pierdut peste 15% din valoarea sa față de dolar în acest an, în comparație cu scăderea de 12% suferită de euro.

Planul prim-ministrului Liz Truss de a subvenționa facturile la energie pentru gospodării și întreprinderi poate atenua suferinţa în această iarnă, dar e posibil să nu fie suficient pentru a restabili creșterea.

Banca Angliei a prezis o recesiune prelungită înainte ca planul să fie anunțat.

Investitorii au fost, de asemenea, deranjați de indicii că guvernul va plăti scump pentru programul său energetic, care ar putea costa până la 150 de miliarde de lire sterline (171 de miliarde de dolari), prin creșterea bruscă a datoriilor naționale a Marii Britanii. Vinerea viitoare sunt așteptate mai multe detalii pe această temă.

UE caută 140 de miliarde de dolari pentru a face față crizei energetice

Executivul Uniunii Europene a prezentat miercuri un plan pentru strângerea a peste 140 de miliarde de euro, bani care vor ajuta la depășirea crizei energetice care a făcut tot mai reală perspectiva raționalizării combustibilului pe timp de iarnă, a falimentului întreprinderilor și a recesiunii economice.

Prețul gazelor în Europa a crescut în acest an, deoarece Rusia a redus exporturile de combustibil ca represalii la sancțiunile occidentale pentru invazia sa în Ucraina, lăsând gospodăriile să lupte cu facturile uriașe la energie, iar companiile de utilități cu probleme de lichidități.

Guvernele europene au reacționat prin măsuri care variază de la plafonarea prețurilor la facturile de electricitate și gaz ale consumatorilor până la oferirea de credite și garanții pentru a împiedica furnizorii de energie să se prăbușească sub greutatea cererilor de garanție.

"Statele membre ale UE au investit deja miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile. Dar știm că acest lucru nu va fi suficient", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața Parlamentului European.

Ea a dezvăluit planurile de plafonare a veniturilor producătorilor de electricitate care au beneficiat de creșterea prețurilor la electricitate, dar care nu se bazează pe gazele scumpe. De asemenea, ea a subliniat planurile de a obliga companiile de combustibili fosili să împartă profiturile excepționale obținute din vânzările de energie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Bursă / Sursa foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Uniunea Europeana
Precizări făcute de Ministerul Justiției
foto: pexels.com
Eugen Rădulescu
Vladimir Putin și Serghei Șoigu / Foto: kremlin.ru
Un cuplu se uită la documente
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei

Selecție de știri pentru această dimineață.

Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja

pixel