Lira sterlină s-a prăbușit după ce noul guvern britanic și-a anunțat planul economic

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Lira sterlină
Lira sterlină
Lira sterlină s-a prăbușit, luni, la cea mai scăzută valoare a sa din istorie, ca urmare a temerilor legate de noul plan economic al guvernului britanic și de faptul că finanțele statului britanic ar putea fi întinse până la limită în perioada care urmează, relatează Reuters.

Prăbușirea dramatică a lirei a ajutat dolarul american să atingă valori record față de un număr mare de alte monede. Lira a scăzut cu până la 4,9% pentru a ajunge la o depreciere record de 1,0327 dolari.

Ulterior, s-a stabilizat în jurul valorii de 1,05405%, cu 2,9% mai slabă decât la închiderea ultimei sesiuni. Lira și-a început căderea de vineri, când a scăzut cu 3,6% pe fundalul anunțării de către noul ministru de finanțe britanic, Kwasi Kwarteng, a unei scutiri de taxe istorice, finanțată prin cel mai mare împrumut din 1972 și până azi.

„Lira sterlină a fost absolut turtită. Investitorii caută un răspuns de la Banca Angliei. Așa ceva nu este sustenabil”, a spus Chris Weston, director de cercetare la Pepperstone. Indicele dolarului, care măsoară valoarea monedei americane față de monede precum lira sterlină, euro sau yenul japonez a ajuns la 114,58 pentru prima dată din mai 2002, înainte de a se tempera până la 113,73, cu 0,52% mai mult decât la sfârșitul săptămânii trecute.

„Situația proastă din Regatul Unit exacerbează sprijinul pentru dolarul american. Dacă vom avea o senzație că urmează o criză pe plan global, dolarul ar crește semnificativ”, spune Joseph Capurso de la Commonwealth Bank of Australia, potrivit Digi24.

Britanicii mai au doar 7 zile ca să scape de 11 miliarde de lire sterline

Britanicii sunt luați din scurt de Banca Angliei lăsându-le o singură săptămână ca să scape de 11 miliarde de lire sterline.

Cetățenii britanici mai au la dispoziție doar o săptămână pentru a cheltui ultimele 11 miliarde de lire sterline din bancnotele de hârtie rămase în circulație înainte ca acestea să nu mai fie acceptate nicăieri.

Începând cu 30 septembrie, aproape 6 miliarde de lire sterline din vechile bancnote de 50 de lire sterline și peste 5 miliarde de lire sterline din cele de 20 de lire sterline nu vor mai fi acceptate de întreprinderile britanice, a anunțat vineri Banca Angliei. Asta înseamnă un total de peste 360 de milioane de bancnote.

Oamenii pot schimba hârtia cu noua monedă fabricată dintr-un polimer asemănător plasticului prezentându-se personal la sediul central al Băncii Angliei din Londra, situat pe Threadneedle Street, trimițându-le prin poștă sau la anumite oficii poștale. Multe bănci comerciale vor permite, de asemenea, depunerea lor în conturi.

Joi dimineață, coada de persoane pentru ghișeele de schimb de numerar de la Bank of England se întindea deja pe stradă.

Sfârșitul bancnotelor de hârtie de 20 și 50 de lire sterline va încheia tranziția Regatului Unit la noile bancnote din polimer. Toate versiunile din polimer ale monedei care poartă un portret al reginei Elisabeta a II-a pot fi folosite în continuare în mod normal, a mai precizat Banca Angliei, citată de Bloomberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...


pixel