Moneda a scăzut la 19,5996 lire turceşti pentru un dolar, nemaivăzut de la introducerea noii lire sterline în ianuarie 2005, amputată cu şase zerouri faţă de valoarea anterioară.
De la deprecierea accelerată a monedei turceşti, la sfârşitul lui 2021, guvernul a pus în aplicare măsuri pentru a susţine lira, măcinată de inflaţie şi de ieşirile de capital.
"Această politică a eşuat", spune Mike Harris de la firma de consultanţă Cribstone Strategic Macro.
Chiar dacă inflaţia a încetinit constant de cinci luni, ea s-a situat în continuare la 50,51% anual în martie.
În paralel, în timp ce majoritatea economiilor majore au aplicat politici brutale de majorare a dobânzilor pentru a ţine în frâu creşterea preţurilor, Turcia, în schimb, le-a redus drastic.
Principala dobândă cheie a băncii centrale turce (TCMB) a fost astfel coborâtă de la 14% la 8,5% din luna august a anului trecut, sub impulsul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit căruia dobânzile mari favorizează inflaţia, ceea ce contrazice toate teoriile economice dominante.
Principalul adversar al lui Erdogan la alegerile prezidenţiale din 14 mai, Kemal Kiliçdaroglu, promite, în caz de victorie, revenirea la o formă de ortodoxie economică şi restabilirea independenţei băncii centrale.
Bilanţul economic al preşedintelui în exerciţiu a contribuit la slăbirea candidaturii sale la realegere, până în punctul în care ultimele sondaje dau principalului său oponent un uşor avantaj.
Citește și România - Turcia, schimburi comerciale în valoare de 9,4 miliarde dolari în 2022
Volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a fost de 9,4 miliarde dolari în 2022, în creştere cu 12,5% faţă de anul precedent, informează Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB).
Din această sumă, 3 miliarde de dolari reprezintă export (-3,9%) şi 6,4 miliarde de dolari import (+22,2%). La 31 decembrie 2022, în România erau înregistrate 17.602 firme cu capital turcesc (locul 3) cu un capital social subscris în valoare de 0,95 miliarde dolari, care plasează Turcia pe locul 14 între statele investitoare în ţara noastră.
Potrivit unui comunicat al CCIB, la sediul Camerei bucureştene, a avut loc o întâlnire a preşedintelui acesteia, Iuliu Stocklosa, cu o delegaţie a companiei Guriş Construction and Engineering Co. Inc. din Ankara (Republica Turcia).
Principalul obiectiv al întrevederii a vizat identificarea unor oportunităţi de colaborare cu parteneri români, în vederea realizării de investiţii îndeosebi în industria chimică şi a energiei verzi. La întâlnire a participat reprezentantul firmei ArgesConcept, membră CCIB, parteneră a grupului turcesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...