Lista NEAGRĂ a BNR. Taxele care vor fi majorate
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
În opinia lui Lazea, scăderea cheltuielilor bugetare nu se va putea susține și în anii electorali, tendința în acești ani fiind să se crească cheltuielile bugetare.
În opinia lui Lazea, scăderea cheltuielilor bugetare nu se va putea susține și în anii electorali, tendința în acești ani fiind să se crească cheltuielile bugetare.
Economistul șef al BNR, Valentin Lazea, anunță cum ar vedea el austeritatea în România: fără scutirile de la impozitele pentru IT-iști și constructori, crește TVA-ul la vânzarea locuințelor, dispar tichetele de vacanță și crește impozitul pe dividende.

Valentin Lazea analizează pentru Cursdeguvernare modul în care Guvernul a proiectat bugetul pentru perioada 2021-2024 și ajunge la concluzia că deficitul bugetar propus este nerealist. În opinia lui Lazea, scăderea cheltuielilor bugetare nu se va putea susține și în anii electorali, tendința în acești ani fiind să se crească cheltuielile bugetare.

Soluția economistului șef al BNR este creșterea veniturilor cu 2,5-3 procente din PIB prin 3 căi. Primele două sunt creșterea impozitelor și combaterea evaziunii fiscale și prin informatizarea ANAF.

Cea de-a treia cale de creștere a veniturilor este închiderea portițelor fiscale generate de exceptări și scutiri de la plata impozitelor și taxelor care se regăsesc în Codul Fiscal.

Mai exact, Lazea ar dori renunțarea la impozitarea diferențiată a salariilor  din IT, construcții și cercetare. De asemenea, economistul BNR consideră că nu s-ar justifica un TVA redus pentru îngrășăminte și cărți sau reviste. Tichetele cadou și cele de vacanță sunt și ele pe lista neagră a lui Lazea, alături de impozitul pe dividende de 5%, care este considerat prea mic și încurajează scoaterea banilor din întreprindere.

Citește și: Noul buget militar al Chinei, majorat. Care este cel al SUA

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel