Liz Truss intenţionează să îngheţe facturile la energie timp de 18 luni în Marea Britanie
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Marea Britanie
Marea Britanie
Liz Truss, care preia marţi portofoliul de premier al Marii Britanii, intenţionează să îngheţe facturile la energie timp de 18 luni şi va permite ca firmele care furnizează gaze şi electricitate să poată obţine împrumuturi de la Guvern pentru subvenţionarea acestor facturi, relatează BBC, citat de EFE.

Preţul maxim al energiei pe care companiile din sector îl vor putea percepe gospodăriilor din Marea Britanie începând din 1 octombrie a fost stabilit la 3.549 lire (4.202 euro) pe an, ceea ce reprezintă o creştere de 80%, după cum a anunţat pe 26 august autoritatea britanică de reglementare Ofgem.

Dată fiind gravitatea situaţiei, Truss intenţionează să anunţe joi noul său plan pentru a ajuta familiile britanice, conform BBC.

Potrivit planului lui Truss, Guvernul va garanta împrumuturile companiilor de energie care le vor utiliza pentru a îngheţa sau măcar a reduce facturile iarna care vine şi următoarea.

Detaliile legate de modul în care vor fi ajutate companiile mici pentru a face faţă scumpirilor energiei sunt în curs de revizuire, mai scrie BBC.

"Este liniştitor faptul că Executivul ia în considerare în mod serios sprijinul pe care îl poate oferi companiilor în aceste timpuri atât de dificile", a declarat pentru mass-media Alex Veitch, reprezentantul Camerelor de Comerţ britanice.

"Dar rămâne de văzut dacă aceste planuri vor merge suficient de departe pentru a oferi ajutorul de care multe companii au nevoie cu disperare", a adăugat el.

Conform Băncii Angliei, inflaţia interanuală poate ajunge la finele anului la 13% şi ţara poate intra în recesiune înainte de a se încheia 2022, o situaţie care poate să dureze şi în 2023.

Cine este Liz Truss noul premier al Marii Britanii

Marea Britanie are de azi un nou premier în persoana lui Liz Truss care a câştigat în faţa lui Rishi Sunak competiţia internă din cadrul Partidului Conservator britanic după demisia premierului Boris Johnson, a anunţat luni această formaţiune, relatează Reuters.

Ministru de externe în guvernul lui Johnson, Liz Truss va fi învestită premier marţi, după ce va fi primită de regina Elisabeta a II-a la castelul Balmoral în Scoţia, unde va veni şi premierul în exerciţiu pentru a-i prezenta suveranei demisia.

Johnson şi-a anunţat demisia în iulie, după ce rezistase mult timp în faţa contestatarilor din propriul partid şi scandalurilor eclipsate o perioadă de războiul început de Rusia împotriva Ucrainei pe 24 februarie, remarcându-se de atunci prin susţinerea fermă faţă de Kiev, mai ales prin ajutorul militar oferit. 

Liz Truss, este un conservator reconvertit. Ea este o fostă activistă liberal-democrată, care a mărșăluit împotriva lui Margaret Thatcher în anii 1980, dar care acum pretinde că este păstrătorul flăcării thatcheriste, notează BBC.

Liz Truss nu este un nume cunoscut, precum predecesorul ei Boris Johnson și nu a fost prima alegere a parlamentarilor conservatori pentru a-l înlocui pe Boris Johnson.

Dar promisiunea ei de a se întoarce la valorile conservatoare fundamentale - reducerea impozitelor și micșorarea aparatului de stat - s-a dovedit a fi exact ceea ce au vrut să audă membrii partidului, care au avut ultimul cuvânt de spus cu privire la persoana care i-a luat locul lui Boris Johnson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel