În plină degringoladă, Germania, prima economie a UE, își decide viitorul
Favoriți în sondaje,...
Primii avertizați au fost comercianții de carburanți. Acum, atenția autorităților de reglementare din Marea Britanie și-au îndreptat privirile spre bănci și companii energetice, îndemnate, pe un ton la fel de ferm, să nu profite de pe urma creșterii prețurilor la energie sau a majorării dobânzilor, pe fondul crizei puterii de cumpărare cu care se confruntă țara, victima unei inflații ce refuză să scadă.
Companiile energetice "trebuie să învețe lecțiile crizei energetice, într-un moment în care sectorul este pe cale să revină pe profit după cinci ani de pierderi", datorită scăderii prețurilor cu ridicata pe piețele internaționale, potrivit Ofgem, autoritatea de reglementare din domeniul energiei din Marea Britanie, într-un comunicat publicat marți.
Inflația, estimată la 8,7%
Autoritatea de reglementare avertizează că este exclus ca profiturile și dividendele să crească vertiginos pe spinarea consumatorilor, mai ales "după subvențiile de miliarde de lire sterline" plătite de guvern pentru facturi atunci când prețurile erau la cel mai ridicat nivel. Ofgem spune că este gata să intervină. Mulți britanici au fost afectați de criza severă a costului vieții, inflația fiind încă de 8,7% (în ritm anual) în luna mai, după luni de zile în care s-a situat la peste 10%, determinată în special de prețurile la energie în urma războiului din Ucraina.
Companiile energetice trebuie, de asemenea, să acorde prioritate solidității lor financiare, spune Ofgem, deoarece sectorul a fost marcat, în ultimii ani, de numeroase falimente în rândul furnizorilor, încapabili să facă față prețurile en-gros la energie mult prea mari în raport cu tarifele pe care aveau voie să le practice. De asemenea, autoritatea britanică de supraveghere a pieței, FCA, i-a convocat joi la o reuniune pe șefii principalelor bănci din țară, în fața acuzațiilor de profituri excesive din ratele mai mici plătite la economii, în condițiile în care ratele dobânzilor la credite, în special la cele ipotecare, au ajuns la niveluri record, potrivit unei surse apropiate dosarului.
La sfârșitul lunii iunie, la cererea guvernului, principalele bănci din țară au acceptat deja o mai mare flexibilitate în ceea ce privește plățile lunare pentru creditele ipotecare, într-o țară în care ratele sunt în principal fixe pe o perioadă de 2 până la 5 ani și sunt, prin urmare, revizuite în mod regulat - și care, în prezent, cresc puternic. Luni, Londra i-a acuzat pe distribuitorii de carburanți că i-au luat pe britanici drept "vaci de muls", umflându-și marjele în pofida scăderii prețurilor energiei pe piețe, și a anunțat că guvernul va obliga companiile din acest sector să își publice prețurile în timp real pentru a încuraja concurența.
Sub presiunea de a reduce prețurile, principalele lanțuri de supermarketuri britanice, dintre care câteva sunt și distribuitori de carburanți, au asigurat săptămâna trecută o comisie parlamentară că fac tot ce pot pentru a-i ajuta pe consumatori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Favoriți în sondaje,...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...
Donald Trump a câștigat...
Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....