Londra: Plan "istoric" de combatere a deficitului de cadre medicale

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
S-au gândit inclusiv la reformarea sistemului de pensii pentru acest domeniu
S-au gândit inclusiv la reformarea sistemului de pensii pentru acest domeniu
Guvernul britanic a prezentat un plan de reducere a deficitului de forță de muncă care afectează sistemul public de sănătate. Potrivit OCDE, Marea Britanie are unul dintre cele mai scăzute niveluri de personal medical dintre țările dezvoltate.

După criza sanitară din această iarnă, guvernul britanic a elaborat un plan special de remediere a situației, pogram definit de premierul Richi Sunak drept "cel mai ambițios plan din istoria NHS", serviciul național de sănătate, al cărui șef, Amanda Pritchard, consideră că este "o șansă unită într-o generație de a îmbunătăți asistența medicală". "A nu face nimic nu era o opțiune", a declarat ea la o conferință de presă pe Downing Street.

În ajunul celei de-a 75-a aniversări, NHS, conceput după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a oferi asistență medicală gratuită "din leagăn până în mormânt", a devenit o icoană națională pe care politicienii s-au angajat să o protejeze. Însă sistemul suferă din cauza unui deficit de forță de muncă din ce în ce mai mare. Există 112.000 de posturi vacante, cifră care s-ar putea tripla până în 2037.

3,2 medici la 1.000 de locuitori

Potrivit OCDE, Marea Britanie este una dintre cele mai sărace țări dezvoltate în ceea ce privește personalul medical, cu 3,2 medici la 1.000 de locuitori și 8,7 asistente medicale la 1.000 de locuitori (11,3 în Franța).

Pandemia Covid-19 a agravat această criză, creând liste lungi de așteptare în spitale, peste 7,4 milioane de persoane așteptând în prezent tratament. Această situație a fost agravată de o serie de greve, creșterile salariale neputând compensa inflația. După greva asistentelor medicale din această iarnă, va fi rândul stagiarilor și al medicilor din spitale să intre în grevă în luna iulie.

În acest context, Rishi Sunak a dezvăluit pachetul de măsuri, un plan mult așteptat și întârziat de turbulențele politice de la Westminster. În următorii 15 ani, planul constă în recrutarea a 300.000 de profesioniști din domeniul sănătății: 60.000 de medici, 170.000 de asistente medicale și 71.000 de profesioniști paramedici. O sumă suplimentară de 2,4 miliarde de lire sterline (2,8 miliarde de euro) urmează să fie pusă la dispoziție în acest scop.

Reformarea sistemului de pensii

Obiectivul este de a reduce proporția de personal medical recrutat din străinătate. Această practică, care este adânc înrădăcinată în NHS, a fost considerată mult timp mai economică, dar a făcut sistemul mai vulnerabil. În prezent, unul din patru membri ai personalului medical este angajat străin, proporție care ar urma să scadă la unul din zece.

Numărul de locuri la universitățile de medicină va fi dublat, până la 15.000, la fel ca și numărul de locuri în centrele de formare pentru asistente medicale. Provocarea constă, de asemenea, în păstrarea personalului calificat, având în vedere că mare parte dintre specialiști renunță la NHS în timpul carierei lor. Pentru a realiza acest lucru, guvernul dorește să reformeze sistemul de pensii pentru a facilita întoarcerea la muncă a medicilor pensionați. Alte măsuri vizează îmbunătățirea productivității, prin crearea de noi posturi intermediare pentru a ajuta medicii din spitale.

Scăderea productivității

Aceste anunțuri au fost salutate în special de NHS Confederation, organizația care reprezintă spitalele. Președintele acesteia, Matthew Taylor, consideră că "acesta este planul pe care îl așteptăm de ani de zile". Dar el și-a exprimat îndoielile cu privire la obiectivele de productivitate declarate de guvern. "În prezent, productivitatea este în scădere, din cauza epuizării profesioniștilor și a complexității anumitor boli", a declarat el pentru BBC.

Planul nu prevede nicio prevedere pentru salarizarea lucrătorilor din domeniul îngrijirii, care este principala lor revendicare. Ministrul de Finanțe, Jeremy Hunt, s-a apărat vineri: "Nu cred că acesta este "elefantul din cameră", pentru că am vorbit mult despre salarizare în ultimele luni", a declarat el ca răspuns la critici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan

Premierul Bolojan a cerut înlocuirea directorului EximBank

Premierul Ilie Bolojan a anunţat, marţi seara, că a...

BVB

Zboruri Wizz Air, relocate de pe Aeroportul Băneasa

Anunţ important pentru cei care urmează să călătorească...

Freepik.com
Freepik.com
Baterii / Foto: Freepik

ANRE a eliminat dubla taxare a energiei stocate

ANRE elimină dublarea tarifelor pentru energia electrică...

Ilie Bolojan, discuţii cu premierul ucrainean, Denys Shmyhal

Premierul României, Ilie Bolojan, a avut, marţi seară,...

Donald Trump
Foto: Arhiva. Protest BNS în Piața Victoriei
freepik.com
La Cocoș
Schimb valutar / Foto: Pexels
Contabili / Foto: Freepik
TAROM are un nou director / Foto: Arhivă
Ghișeu
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Banca Naționala a României
Vagon de tren

Transportul călătorilor cu trenul, luat la puricat de ANPC

Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...

OMV Petrom
Leva / Foto: DCBusiness
Președintele Donald Trump face declarații pentru jurnaliști
RCA
Consiliul Fiscal, nu foarte optimist privind reducerea deficitului
Florin Barbu
Bursa de la București

pixel