Această măsură ar putea tensiona şi mai mult relaţiile diplomatice între Regatul Unit şi China, deja puse la încercare în dosare precum Hong Kong sau tratamentul aplicat de Beijing comunităţii uigure din Xinjiang.
Agenţia PA, citând o sursă guvernamentală care confirmă o informaţie dezvăluită de Financial Times, scrie că membrii guvernului iau în calcul blocarea oricărei participări a CGN în sectorul energetic nuclear britanic.
Grupul chinez ar putea fi exclus din proiectul Sizewell (estul Angliei), la care participă ca partener minoritar alături de EDF, şi de la cel din Bradwell (sud-est), mai puţin avansat, unde acesta deţine controlul şi intenţiona să doteze centrala cu propriile echipamente.
În schimb, Hinkley Point, susţinut de EDF şi CGN, nu este vizat, întrucât proiectul este deja în plină desfăşurare. Este singura centrală nucleară în construcţie din ţară şi ar urma să devină operaţională în câţiva ani.
Citește și: Cea mai mare scădere de la criza din 2008 încoace. Companiile chineze listate în SUA sunt în picaj
La solicitarea AFP, Ministerul britanic pentru întreprinderi, energie şi strategie industrială nu a confirmat şi nici nu a infirmat informaţiile din presă.
Un purtător de cuvânt s-a limitat să spună că ''orice proiect nuclear din Regatul Unit face obiectul unei reglementări robuste şi independente'', în special pentru a se respecta ''cerinţele de securitate naţională, pentru a ne proteja interesele''.
La rândul său, EDF Energy, filiala britanică a gigantului francez, a refuzat să comenteze.
Dând la o parte CGN, Londra s-ar putea vedea constrânsă să caute alţi parteneri în domeniul nuclear, în timp ce ambiţiile britanice în domeniul respectiv au fost zădărnicite anul trecut de retragerea conglomeratului industrial japonez, Hitachi, din proiectul de centrală din Ţara Galilor.
Energia nucleară constituie circa 20% din electricitatea ţării, iar autorităţile doresc să menţină această cotă pentru a atinge neutralitatea carbonului în 2050. În prezent, există 15 reactoare în Regatul Unit la 8 situri.
Influenţa Chinei în afacerile economice britanice este denunţată cu regularitate de către deputaţii conservatori, la un an după decizia guvernului de a exclude producătorul de echipamente Huawei din reţeaua 5G.
La începutul lunii iulie, temerile au vizat preluarea de către un grup chinez a Newport Wafer Fab din Ţara Galilor, cel mai mare producător de semiconductori din Marea Britanie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...