Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
În cazul clienților casnici, prețurile la energie se plafonează pentru o gospodărie medie la 2.500 de lire sterline pe an timp de doi ani, o reducere de aproximativ 1.000 de lire sterline față de prețul en-gros din octombrie - și include eliminarea unor taxe de mediu. O schemă similară va fi anunțată, prin urmare, și pentru întreprinderi. Mai multe detalii ar urma să fie dezvăluite vineri.
Deși suma de bani care va fi acoperită va depinde, în cele din urmă, de situația și de contractele fiecărei companii, măsura preconizată ar putea însemna o reducere de peste 40% a facturii pentru un bar sau o școală, potrivit exemplelor oferite de guvern. Sistemul ar putea fi extins și mai bine orientat sau înlocuit cu un sprijin axat pe întreprinderile sau instituțiile cele mai vulnerabile.
Reduceri de impozite
La începutul acestei luni, noul prim-ministru britanic Liz Truss a anunțat o înghețare a prețurilor la energie, dar nu a detaliat măsurile care se vor aplica întreprinderilor. Creșterea prețurilor la energie reprezintă unul dintre principalii factori care a împins inflația în Marea Britanie la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, de 9,9% pe an în august, iar guvernul intenționează să pună capăt acestor creșteri de prețuri.
Confruntat cu temerile legate de recesiune, guvernul intenționează, de asemenea, să stimuleze creșterea economică prin reducerea generală a taxelor. Aceste măsuri, încă necuantificate, urmează să fie finanțate prin împrumuturi. Se așteaptă ca numai costul pentru gospodării al înghețării energiei să se ridice la peste 100 de miliarde de lire sterline, potrivit economiștilor, ceea ce a provocat temeri pe piață că finanțele publice britanice vor scădea.
"Am intervenit pentru a opri prăbușirea afacerilor, pentru a proteja locurile de muncă și pentru a limita inflația", a declarat noul ministru de finanțe, Kwasi Kwarteng, în comunicat. Guvernul urmează să prezinte vineri un "mini-buget" în care va detalia măsurile de combatere a crizei costului vieții, precum și finanțarea acestora.
Amploarea sprijinului arată "aproape ca o reacție de panică", a comentat directorul Institutului pentru Studii Fiscale (IFS), Paul Johnson, la BBC Radio 4. Dar astfel de măsuri "erau inevitabile", deoarece "unele companii și-au văzut facturile de energie crescând de cinci ori", a spus el.
Grecia nu-și lasă locuitorii la necaz
Grecia va plăti în octombrie o sumă suplimentară de 1,1 miliarde de euro (1,09 miliarde de dolari) sub formă de subvenții pentru facturile de electricitate, pentru a proteja gospodăriile și întreprinderile de impactul creșterii prețurilor la energie înaintea iernii, a declarat miercuri ministrul Energiei, Kostas Skrekas.
Din septembrie anul trecut, statul elen a cheltuit peste 9 miliarde de euro pe subvenții pentru energie și alte măsuri pentru a ajuta gospodăriile, întreprinderile și agricultorii să își plătească facturile la electricitate și gaze. "Guvernul va continua să implementeze politici care să protejeze consumatorii de impactul extrem de negativ al războiului energetic al Rusiei în Europa", a declarat Skrekas într-un discurs televizat în care a anunțat noile măsuri de ajutor.
"Cu toții, împreună, vom duce bătălia în următoarele luni de iarnă, pentru a face față provocărilor războiului energetic care are loc în Europa." Din octombrie, guvernul va implementa trei bareme de subvenții pentru facturile de electricitate, în valoare totală de 1,1 miliarde de euro, a declarat Skrekas.
Aproape 90% din creșterea facturii
Pentru gospodăriile al căror consum lunar de electricitate nu depășește 500 de kilowați oră - majoritatea gospodăriilor din Grecia - subvenția va ajunge la 436 de euro pe megawat oră, absorbind 90% din creșterea facturilor.
Pentru cei care consumă între 501 și 1.001 kilowați-oră pe lună, iar pentru cei care consumă mai mult de 1.001 kilowați-oră, subvenția va absorbi 70-80% din creștere.
Consumatorii care își reduc consumul mediu zilnic cu 15% față de anul trecut vor primi o subvenție suplimentară de 50 de euro pe megawatt oră, a precizat Skrekas. Pentru companiile care consumă mai mult de 2.000 de kilowați oră, subvenția va ajunge la 398 de euro pe megawatt oră, iar agricultorii vor primi o subvenție de 436 de euro pe megawatt oră.
Grecia a impus un plafon la plățile către producătorii de energie electrică pentru a reflecta costurile reale de producție ale acestora, eliminând o suprataxă de pe facturile de electricitate, veniturile obținute urmând să contribuie la finanțarea subvențiilor pentru energie electrică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...