LOVITURĂ pe piața lemnului. Zeci de companii AMENDATE
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Amenzile totalizează câteva zeci de milioane de euro
Amenzile totalizează câteva zeci de milioane de euro
Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 129,6 milioane lei (aproximativ 26,6 milioane euro) 31 de companii care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa comercializării masei lemnoase din România, potrivit unui comunicat al instituţiei.

În cadrul acestei investigaţii, autoritatea de concurenţă a analizat mai multe licitaţii organizate de diverşi administratori sau proprietari de fond forestier în perioada 2011 - 2016 şi a constatat că în cazul a 45 dintre ele au fost încălcate regulile de concurenţă prin realizarea unor înţelegeri şi/sau practici concertate pentru împărţirea loturilor/partizilor de masă lemnoasă, în funcţie de interes, precum şi/sau pentru împărţirea surselor de aprovizionare.

Astfel, companiile îşi coordonau comportamentul prin schimburi de informaţii sensibile din punct de vedere comercial privind necesarul de materie primă, politica de achiziţie de masă lemnoasă, organizarea internă, precum şi strategia comercială de participare la anumite licitaţii sau conduita de a licita/de a nu licita la anumite partizi/loturi de masă lemnoasă.

În acest fel, companiile eliminau concurenţa dintre ele în cadrul licitaţiilor pentru a adjudeca masa lemnoasă la cel mai mic preţ posibil, de cele mai multe ori, în detrimentul statului care încasa mai puţini bani.

Cele mai mari amenzi au fost luate de Egger România, respectiv 22,6 milioane de lei, Forestar - 1,7 milioane de lei, Frasinul - 3 milioane de lei, HS Timber Productions - 51,7 milioane de lei, Kronospan România - 1,9 milioane de lei, Kronospan Sebeş - 1,3 milioane de lei, Kronospan Trading - 43,1 milioane de lei,

Un număr de 13 companii au recunoscut încălcarea legii concurenţei şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor (Alredia, Egger România, Explosiv Group, Fagus Forest Prod, Forest Land, Genex Com, HS Timber Productions, Kronospan România, Kronospan Sebeş, Kronospan Trading, Limsilva Forest, Silvania International Prod, Silva Logistics Services).

Kronospan Trading a fost sancţionată deoarece, la sfârşitul lunii octombrie 2018, a preluat activitatea de producţie, precum şi toate elementele conexe acesteia (stocuri, clienţi, furnizori, contracte, evidenţe contabile) de la Kronospan Sebeş şi Kronospan România, continuând activitatea economică a acestora.

Citește și Cumularea PENSIILOR cu alte venituri. 2021 aduce SCHIMBĂRI majore

"Reamintim că, la sfârşitul anului 2018, Consiliul Concurenţei a a sancţionat companiile Forestar SA, Nico Paul SRL şi Saniral SRL cu amenzi totale de 2.315.077 lei (aproximativ 497.866 euro) pentru trucarea unei licitaţii derulate de Romsilva, prin Direcţia Silvică Neamţ, pentru valorificarea lemnului fasonat", se mai arată în comunicat.

De asemenea, autoritatea de concurenţă a derulat mai multe anchete sectoriale şi analize pe piaţa lemnului şi a elaborat o serie de propuneri şi recomandări pentru îmbunătăţirea concurenţei, care au şi fost preluate în reglementările din domeniu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel