În coordonare cu aliaţii săi europeni, preşedintele american, Joe Biden, a anunţat această măsură vinerea trecută cu scopul de "a izola şi mai mult Rusia pe scena mondială", însă această nouă sancţiune urmează să fie validată în Congres.
Camera Reprezentanţilor a făcut un prim pas în acest sens cu un vot joi după-amiază, validat de marea majoritate a aleşilor.
În prezent, este de resortul Senatului să pună capăt relaţiilor comerciale normale cu Rusia şi Belarus. Ar urma să fie o formalitate: democraţii şi republicanii din această cameră şi-au manifestat deja sprijinul pentru măsura în cauză.
Lipsind Rusia de "clauza naţiunii celei mai favorizate", un principiu al reciprocităţii care stă la baza liberului schimb, Occidentul o elimină de facto din jocul mondial al liberului schimb şi îşi acordă dreptul de a impozita puternic importurile de produse ruseşti.
În ceea ce priveşte Statele Unite, doar alte două ţări sunt excluse în prezent din acest principiu al reciprocităţii care stă la baza majorităţii relaţiilor comerciale internaţionale: Cuba şi Coreea de Nord.
Anul trecut, Statele Unite au importat produse ruseşti în valoare de aproximativ 30 de miliarde de dolari - dintre care petrol brut în valoare de 17,5 miliarde de dolari, o marfă asupra căreia Washington a impus recent un embargo total.
Proiectul de lege a Congresului cere, de asemenea, Statelor Unite să lanseze un apel la suspendarea Rusiei din Organizaţia Mondială a Comerţului.
Toate acestea se adaugă celor câteva serii de măsuri occidentale adoptate în ultimele săptămâni, destinate să taie treptat legăturile economice şi financiare ale ţării conduse de Vladimir Putin cu restul lumii, transmite Agerpres.
Sancţiunile dure impuse Moscovei stârnesc temeri privind viitoare penurii şi scumpiri uriaşe ale produselor de bază, scrie Financial Times.
De la dispozitive medicale, la bunuri de bază şi electronice, preţurile multor produse au crescut puternic în Rusia în urma sancţiunilor. Achiziţiile din panică de bunuri de bază ale căror preţuri au fost plafonate sunt la ordinea zilei, ruşii aşteptându-se la penurii de bunuri importate şi o criză a costurilor de trai odată cu deprecierea masivă a rublei.
Recunoscând durerea economică provocată de sancţiuni, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că va majora pensiile şi salariile. Guvernul a înfiinţat o linie telefonică de urgenţă pentru plângeri venite din partea oamenilor cu privire la creşteri incorecte de preţuri.
Pentru mulţi însă măsurile nu vor fi probabil suficiente. În decurs de o săptămână, până pe 15 martie, aproape jumătate din cei cu câştiguri de sub 50.000 de ruble (506 dolari) pe lună au indicat o deteriorare a condiţiilor lor financiare, în creştere cu 4% faţă de săptămâna similară din februarie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...