Lucian Azoiței, Founder & CEO, Forty Management: România va pierde ceea ce a câștigat în ultimii 30 de ani
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Este ceva pe care doar România îl mai are în momentul de față
Este ceva pe care doar România îl mai are în momentul de față
EXCLUSIV
Invitat la conferința cu tema „Cum (NU) construim în România. Soluții la provocările momentului”, organizată de DC Media Group, Lucian Azoiței, Founder & CEO, Forty Management, a tras un semnal de alarmă în legătură cu ce va pierde România dacă lucrurile nu se schimbe pe segmentul de imobiliare.

”Toată lumea a vorbit la această conferință despre o situație dificilă, despre un haos urbanistic, de blocajul emiterii documentelor urbanistice. Eu aș dori să vorbesc un pic despre ceea ce pierdem. 

În ultimii 30 de ani, România a câștigat un lucru extraordinar, și anume o accesibilitate a locuințelor, care este un avantaj incredibil și pe care doar România îl mai are în momentul de față și pe care încă nu l-a pierdut. Iar asta dintr-o serie de factori: noi dezvoltatorii, condițiile de piață, faptul că sunt foarte mulți proprietari”, a spus Lucian Azoiței în cadrul evenimentului de marți. 

Potrivit spuselor sale, ”această accesibilitate care a fost păstrată și care a permis fiecăruia dintre noi, practic, fiecărui cetățean să-și permită o casă în timpul vieții cu o plată relativ decentă, datorită faptului că motorul acesta nu mai merge și că este gripat, cererea rămânând constantă și oferta scăzând aproape de zero, se va pierde. În general, istoria ne arată că, atunci când pierdem ceva, nu mai recâștigăm. 

Cea mai mare pierdere aceasta este, de fapt. Nu că doi dezvoltatori construiesc sau nu construiesc. Noi ne vom adapta, vom găsi soluții, cum am făcut și până acum. Marea pierdere este că, din punct de vedere social, România va pierde această accesibilitate în zona de locuințe”, a concluzionat Lucian Azoiței. 

Citește și Lucian AZOIȚEI: Fără PUZ-uri nu se contruiește nimic în București

”Un alt factor de stres, din punctul meu de vedere, este războiul din Ucraina, care a determina capitalul străin, care este, de fapt, important și care ne ajută să creștem în București, a plecat sau stă în expectativă, așteptând variația și evoluția pieței”, a continuat vorbitorul, amintind că, ”în industria noastră, ciclurile industriale sunt destul de mari, pentru că vorbim de trei până la cinci ani, or peste tot acest lucru s-a suprapus cu dificultatea de a obține autorizațiile și documentațiile urbanistice. 

Chestiunea este următoarea: Bucureștiul este, în momentul de față, un oraș al serviciilor. Noi nu mai suntem un oraș unde se produce ceva. Nu mai există fabrici, uzine, lucruri de tipul acesta, discutăm numai de acoperișuri pentru zona de servicii: fie ele birouri, mall-uri, școli sau spitale. Tot ceea ce înseamnă valoare adăugată în București este dată de o dezvoltare imobiliară. Ca dezvoltatori imobiliari, noi suntem niște agregatori care, împreună cu partenerii noștri din administrația locală, colectăm practic această cerere de la piață și o transmitem mai departe pe orizontală: că este vorba de bănci, că este vorba de administrația locală sau centrală, că este vorba taxe și impozite. Deci, noi nu suntem decât niște persoane care transferă cererea dintr-o parte în cealaltă.

În momentul de față, partenerul nostru principal care este administrația locală constată, din ce văd că spune Primarul general, că există o mare problemă legată de modul cum se emit aceste documentații urbanistice, de legalitatea lor, de modul de obținere și așa mai departe, și a luat decizia de a face un pic de ordine, de a trage o linie, dacă vreți, și de a porni dintr-un moment zero. OK! Acceptăm această situație, ne dorim și noi să avem un oraș bine construit și bine făcut. Noi trăim în România, eu am copii care trăiesc aici și mă interesează viitorul lor. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel