"La infrastructura feroviară, avem 20.730 de kilometri de reţea feroviară, a şaptea reţea ca mărime din Uniunea Europeană, avem trei companii anchilozate - CFR SA, CFR Marfă, CFR Călători - fiecare confruntându-se astăzi cu foarte mari probleme, în special CFR Marfă, cu pierderi uriaşe, cu restricţii de viteză - 1.522 de restricţii sunt astăzi înregistrate pe calea ferată, ceea ce conduce la o viteză comercială de 16,3 km/h la marfă şi 44 km/h la călători", a afirmat Bode.
În ceea ce priveşte infrastructura aeriană, ministrul desemnat a făcut referire la compania TAROM, care se află într-o situaţie dificilă.
"La infrastructura navală, din păcate, nu reuşim să exploatăm suficient Dunărea, cei 1.074 de km de pe teritoriul României, autostradă curată, sigură şi nepoluantă, şi nu reuşim să exploatăm suficient Portul Constanţa", a arătat el.
Citește și Ministrul Cuc, despre greaua moștenire la Transporturi
La capitolul fonduri europene, Lucian Bode a atras atenţia asupra incapacităţii statului român de a atrage fonduri.
"Închei cu o placă turnantă: incapacitatea statului român de a atrage fonduri europene. Suntem pe Axa 1 şi 2 POIM în transport la 25% cheltuieli rambursate de la Comisia Europeană. Pornind de la această stare de fapt, programul de guvernare pe care îl supun atenţiei dumneavoastră la capitolul transporturi, infrastructură şi comunicaţii cuprinde următoarele direcţii de acţiune: ca strategie a programului de guvernare pentru domeniul de transporturi şi infrastructură ne propunem creşterea conectivităţii naţionale şi a conectivităţii transeuropene pentru societate şi mediul de afaceri, într-un sistem de transport eficient economic, sustenabil, sigur şi prietenos cu mediul. Principiul de bază al programului de guvernare este planificarea: planificarea proiectelor, planificarea bugetară şi planificarea resurselor umane", a susţinut Bode.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...