Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zile
Bun venit la ediția de azi, 29 octombrie, a...
Dobrogea ar putea să fie una dintre zonele europene cu cea mai mare dezvoltare economică în anii care vin, a spus jurnalistul Bogdan Chirieac, moderatorul interviului cu rectorul Universității ”Dunărea de Jos”.
Cel mai mare timp de însoleiere
”Foarte adevărat”, a subliniat Lucian Georgescu. Este vorba, după cum a punctat jurnalistul Bogdan Chirieac, de gazul pe care urmează să-l scoatem din Marea Neagră, portul Constanța se dezvoltă, sunt bazele militare de la Mihail Kogălniceanu. Există o Universitate prestigioasă la Galați, a enumerat analistul.
”Dobrogea are cel mai mare potențial eolian - 12.000 MW - din toată Europa. În zonă este concentrat cel mai mare potențial eolian și mă refer la cel pe pământ, nu offshore. Dobrogea are cel mai mare timp de însoleiere posibil și, prin urmare, cel mai mare potențial fotovoltaic”, a explicat rectorul Universității ”Dunărea de Jos”.
Care este deosebirea
Potrivit precizărilor sale, în România sunt două zone concentrate foarte mult pe potențial eolian. În plus, a spus profesorul Georgescu, ”Dobrogea are și o producție foarte mare. Este adevărat că o parte din investiții s-au mai oprit, când nu s-au mai acordat subvenții. Iar a doua zonă este cea a Prutului, de la Galați până în Vaslui, aproape până la jumătatea județului Iași, pe Prutul Inferior. Care este însă diferența dintre cele două zone.
Deosebirea este că Dobrogea are un potențial de transport și de transformare a energiei electrice, cea mai mare din România. De ce? Pentru că la Isaccea a fost zona de joncțiune, de 440 de kilovolți (KV) de înaltă tensiune, care făcea legătura dintre România și celelalte țări CAER. Toată rețeaua de transport de energie electrică de înaltă tensiune funcționează pe teritoriul Dobrogei. Ba chiar 30-40% au fost modernizată și înlocuită tocmai cu banii care s-au luat de la investitorii în instalații eoliene.
Aici au făcut americanii două filme
Ideea este că ai ce să faci cu curentul electric. Pe valea Prutului nu au ce să faci cu curentul. Ori îl bagi în baterii și îl ții acolo și aprinzi becul noaptea, în timp ce în Dobrogea este total diferit. În Dobrogea se intră în Sistemul Energetic Național de 10-15 ani. În zona Vaslui nu, pentru că nu avem suficiente linii de înaltă tensiune. Dar Dobrogea are o capacitate extraordinară. Are și multe eoliene.
Pe de altă parte, a continuat rectorul Universității ”Dunărea de Jos”, Dobrogea are și un potențial turistic extraordinar. ”De exemplu Munții Măcinului, care înseamnă 12.000 de hectare. Americanii au făcut aici două filme, în care era reprodus solul pe de lună și de pe Marte. Sunt cele mai vechi pământuri ale Europei. Sunt 400-500 de milioane de ani de când sunt Munții Măcinului. Sunt mici, dar peisajul este extraordinar de frumos”, a subliniat profesorul Lucian Georgescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bun venit la ediția de azi, 29 octombrie, a...
Guvernul urmează să adopte în...
Proiectul de ordin prevede amânarea și anularea unor...
Gigantul rus Gazprom a raportat...
România și Bulgaria...
Alegerile din SUA pot afecta...
Cursul valutar comunicat de...
O analiză dată publicităţii...
ANPC propune noi reglementări pentru informarea...
Netflix extinde parteneriatul cu NBCUniversal iar...
Laurenţiu Neculaescu,...
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că în...
Coreea de Nord a trimis soldați...
După un început de săptămână...
Angajaţii a peste o sută de...
Un abces dentar este o acumulare de puroi care poate...
Germania are nevoie de reforme şi investiţii pentru a...
Probabilitate confirmată de reprezentantul Kremlinului,...
Legislația în vigoare reglementează strict dobânzile...
Este vorba despre Zhang Yiming, a cărui avere este...
Laurenţiu Neculaescu,...
Australia este cel mai mare...
Laurențiu Neculaescu,...
Grupaj de știri.