Lucian Heius (ANAF): Se întâmplă lucruri care nu ar trebui să se întâmple într-o economie normală
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
EXCLUSIV
Lucian Heiuș, președintele ANAF a vorbit despre programele de digitalizare ale ANAF, despre cum încearcă instituția prin intermediul acestor noi implementări să atragă mai mulți contribuabili, mai mulți bani.

De la 1 iulie vor fi implementate două platforme importante pentru transportul de mărfuri. De ce nu avem norme? De ce se plâng transportatorii că vor intra în blocaj? De ce se plâng de birocrație, când este vorba de digitalizare? 

”Digitalizarea este un proces și un pas foarte important pentru reformarea ANAD-ului. Iar noi chiar am făcut acest proiect care se numește ”Reforma ANAF prin digitalizare” și am început să facem primii pași în acest sens. Să știți că ANAF-ul și Ministerul de Finanțe avem contacte permanente cu mediul de afaceri și încercăm să răspundem cât mai operativ la toate nevoile pe care ei le ridică. Este un proces complicat, nu ușor de implementat și de parcurs, dar cred că acest drum pe care l-am început este unul corect și pe care trebuie să mergem cu foarte multă tenacitate. 

Avem prin PNRR alocați 355 de milioane de euro pentru această digitalizare a Ministerului de Finanțe și, implicit, a ANAF-ului, și ne dorim ca la finalul acestui program, undeva la sfârșitul anului 2025, așa cum sunt astăzi prevăzuți pașii pe care trebuie să îi urmăm, să avem cu adevărat o administrație fiscală modernă, digitalizată și care să răspundă și nevoilor partenerilor noștri sociali, mediului de afaceri, în special. Eu îmi doresc ca prin această digitalizare să creștem conformarea voluntară la declarare și la plată. Cum facem acest lucru? Oferind cât mai multe servicii către contribuabili. În același timp, trebuie să avem și platforme care să ne permită ră răspundem la provocările care există pe piață și să putem face acele celebre analize de risc și să identificăm acolo unde, într-adevăr, se întâmplă lucruri care nu ar trebui să se întâmple într-o economie normală și cât mai corectă și onestă”, a spus Lucian Heiuș la evenimentul organizat de DCMedia Group cu tema ”Digitalizarea României: Noile provăcări ale transformării digitale”. 

"În ultima perioadă au tot apărut informaţii că ANAF va merge şi ne va urmări prin oraş să ne ia banii, va merge la nunţi, se va duce după coafeze, o grămadă de astfel de lucruri. Există o strategie pentru scoaterea la suprafaţă a tuturor veniturilor? Până la urmă, cu asta suntem de acord, fiecare om din ţara asta trebuie să plătească impozit pe venitul pe care îl obţine din muncă. Aveţi o strategie pentru atragerea acestor contribuabili către ANAF, să fie corecţi, să îşi declare veniturile?", a întrebat Elena Cristian, analist DC BUSINESS. 

"Misiunea ANAF este creşterea colectării veniturilor către bugetul de stat şi tot ce facem duce spre rezultatele care trebuie să se materializeze în creşterea veniturilor, respectiv în acel celebru grad de încasări a veniturilor fiscale în PIB. Bineînţeles că mergem pe mai multe căi. Pornim de la controale, controale la marii contribuabili, mergem la acţiunile pe care le face AntiFrauda. Chiar în acest moment, 130 de inspectori antifraudă împreună cu inspectori ANSVSA controlăm distribuitorii en-gross de legume şi fructe din Bucureşti şi Ilfov. Acestea sunt produse cu risc ridicat de evaziune fiscală.

S-a creat aici o dezbatere mult mai mare decât mi-am putut imagina, prin verificarea veniturilor persoanelor fizice. Intensificăm, în acelaşi timp, şi acţiunile de colectare. Încercăm să avem un dialog deschis cu agenţii economici care îşi declară şi nu îşi achită obligaţiile fiscale din motive independente de voinţa lor. Noi venim alături de ei şi le spunem ce scheme de ajutor pot să aibă, ce eşalonări, ce restructurare pot aplica, pentru a depăşi momentul dificil.

Toate acţiunile, toate programele, tot ceea ce vrem să implementăm în perioada următoare are un singur scop. Creşterea conformării voluntare la declarare şi la plată. Nu vă ascund că o să continuăm cu multe materiale de informare către diverse categorii de contribuabili, mai mici sau mai mari.", a replicat Lucian Heiuş. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...


pixel