Lucrări demarate la gazoductul Ungheni-Chișinău
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Gazoductul a fost deja finalizat pe tronsonul Iași-Ungheni
Gazoductul a fost deja finalizat pe tronsonul Iași-Ungheni
România și Moldova au început lucrările la a doua fază a interconectorului de gaze Iași-Ungheni-Chișinău, pe segmentul Ungheni Chișinău. La începerea lucrărilor au asistat vicepremierul român Ana Birchall și premierul Moldovei, Pavel Filip, precum și miniștrii Economiei din cele două țări. Prima parte a conductei, corespunzând interconectorului Iaşi-Ungheni, a fost pusă în funcţiune în anul 2014 şi prin ea pot fi transportate anual circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.

”Salut începerea fazei a doua a proiectului de interconectare Iaşi-Ungheni-Chişinău. Este o dovadă concretă, palpabilă, a angajamentului României pentru a contribui la securitatea energetică şi la securitatea regională. Este şi o dovadă a angajamentului de suflet pe care ni l-am asumat faţă de Republică Moldova. Totodată, este şi o măsură care va aduce rezultate economice pozitive atât pentru România, cât şi pentru Republica Moldova”, a declarat ministrul Economiei, Niculae Bădălău, citat de Agerpres.

În urmă cu o lună, în data de 14 ianuarie 2019, administratorul Vestmoldtransgaz a semnat contractul de achiziţie lucrări cu ofertantul declarat câştigător, asocierea formată din Societatea ACI Cluj (România), societatea Imsat Service şi societatea Abcony Serv (România), evenimentul marcând etapa de începere a lucrărilor pentru obiectivul investiţional referitor la construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău şi implementarea unor măsuri pentru operarea, exploatarea şi întreţinerea conductei de transport gaze naturale Iaşi-Ungheni-Chişinău.

Citește și: Parlamentul bulgar a votat favorabil construirea gazoductului care va transporta gazele rusești în UE

Realizarea proiectului Ungheni - Chişinău presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale cu o lungime de 120 km, trei staţii de predare a gazelor naturale (două în Chişinău şi una în Ungheni, localitatea Semeni) şi dotarea centrului de dispecerizare şi dirijare de la Ghidighici. Reţeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni - Chişinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iaşi - Ungheni - Chişinău.

Extinderea interconectorului de la Ungheni la Chişinău este un obiectiv major pentru sectorul energetic moldovenesc, întrucât conectarea acestuia cu piaţa gazieră din România şi cu cea europeană reprezintă primul pas în vederea reducerii dependenţei energetice, prin intermediul diversificării surselor şi a rutelor de aprovizionare cu energie şi, implicit, a consolidării securităţii energetice a ţării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel