Lucrările de construcții, în creștere în luna iunie

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Muncitor pe șantier
Muncitor pe șantier
Conform unui comunicat al Institutului Național de Statistică, lucrările de construcții de pe parcursul lunii iunie au fost în creștere comparativ cu luna mai.

În luna iunie 2023, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna mai 2023, ca serie brută, cu 12,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,6%, potrivit datelor INS.

În luna iunie 2023, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna iunie 2022, ca serie brută, cu 5,2%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 15,4%.

În perioada 1.I-30.VI.2023, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de perioada 1.I-30.VI.2022, ca serie brută, cu 12,0%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 12,8%

 

Iunie 2023 comparativ cu mai 2023

 

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 12,7%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+23,5%), lucrările de reparaţii capitale (+17,0%) şi la lucrările de construcţii noi (+8,2%).

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţii inginereşti (+19,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (+11,2%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 1,5%.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de

sezonalitate, cu 3,6%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+9,6%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+5,8%). Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 0,1%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+3,9%) şi la clădirile nerezidenţiale (+0,9%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 7,1%.

 

Iunie 2023 comparativ cu iunie 2022

 

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 15,2%. Pe elemente de structură, creşteri s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (+52,0%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+32,2%) şi la lucrările de construcţii noi (+5,4%).

Pe obiecte de construcţii, creştere s-a înregistrat la construcţiile ingineresti (+39,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (+5,5%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 14,5%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 15,4%.

Pe elemente de structură s-au evidenţiat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+53,1%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+32,4%) şi la lucrările de construcţii noi (+6,2%).

 

România, printre primele țări europene la volumul lucrărilor de construcții

 

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai mari creşteri lunare ale lucrărilor de construcţii în iunie s-au consemnat în România (3,6%), Suedia (3%) şi Cehia (2,5%), cele mai semnificative scăderi fiind în Germania (minus 2,8%), Franţa (minus 2,5%), Slovacia şi Ungaria (ambele cu minus 1,4%).

Datele Eurostat arată că, în iunie, comparativ cu perioada similară din 2022, lucrările de construcţii au scăzut cu 0,3% în zona euro şi au rămas nemodificate în Uniunea Europeană.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai mari creşteri ale lucrărilor de construcţii în iunie, comparativ cu perioada similară din 2022, s-au înregistrat în Slovenia (24,9%), România (15,3%) şi Spania (9,5%), iar cele mai semnificative scăderi în Finlanda (minus 5,2%), Ungaria (minus 3,9%) şi Austria (minus 3,3%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com

pixel