Câți bani câștigă de fapt românii? Salariul mediu orar ne plasează în coada UE
În topul salariilor minime în...
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor Ionel Scrioşteanu şi directorul general adjunct al CNAIR, Ovidiu Barbier, au emis luni ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a sectorului DN2 - A2 din Centura Bucureşti.
"Suntem într-o continuă dezvoltare a infrastructurii rutiere pe Regiunea Bucureşti - Ilfov, luna trecută am predat amplasamentul constructorului pentru realizarea Pasajului de la Mogoşoaia, iar astăzi deschidem un nou şantier aici, pe DN2 - A2. În perioada următoare, vom începe mai multe lucrări importante pentru zona Bucureşti - Ilfov, şi anume: Pasajul Berceni, Pasajul Olteniţa. De asemenea, în luna iunie, încep lucrările la Autostrada A0, cea mai importantă şi aşteptată de cetăţeni", a declarat Ionel Scrioşteanu.
Potrivit unui comunicat al CNAIR, remis AGERPRES, Barbier a menţionat că termenul contractual pentru finalizarea sectorului din Centura Bucureşti este de 15 luni şi a dat asigurări că lucrările executate vor fi plătite foarte rapid.
CNAIR. Ordin de începere a lucrărilor la lotul 1 al secţiunii 1, Sibiu - Boiţa
"De astăzi începe să curgă termenul contractual de 15 luni pentru modernizarea acestui sector din Centura Bucureşti. Nu mai vrem întârzieri, iar ambiţia noastră este să închidem inelul Capitalei la patru benzi, astfel încât să eliminăm blocajele în trafic. CNAIR are toată deschiderea faţă de constructori şi vă asigur că lucrările executate vor fi plătite foarte rapid, încercăm astfel să accelerăm ritmul în şantiere, constructorii pe partea de execuţie, noi pe partea de plăţi", a subliniat Ovidiu Barbier.
Obiectivul principal al acestui proiect este modernizarea a 11,524 kilometri din centura rutieră a municipiului Bucureşti, sector DN 2 (km 12+300) - A2 (km 23+750), constând în principal în sporirea capacităţii de circulaţie de la două benzi la patru benzi de circulaţie (câte două pe sens) şi eliminarea unor intersecţii la nivel prin realizarea unor noduri rutiere, a unor pasaje noi, precum şi reabilitarea pasajelor şi a podurilor existente pe acest sector de drum naţional.
Valoarea contractului semnat cu antreprenorul Tirrena Scavi este de 235.747.292,70 lei fără TVA, sursa de finanţare fiind Fondul de Coeziune, în cofinanţare cu bugetul de stat. Durata contractului este de 75 de luni şi cuprinde: 15 luni perioada de execuţie şi minim 60 de luni perioada de notificare a defecţiunilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În topul salariilor minime în...
Numărul locuințelor vândute în...
Investitorii scapă de titlurile...
UE își pregătește "bazooka"...
Grupaj de ştiri.
Atenționare privind tentative...
Dolarul american, în picaj după...
SUA lovesc „flota fantomă” a Iranului cu noi sancțiuni:...
Investitorii reacţionează...
Project 2025 este planul...
China a anunțat că va...
Prada a plătit 1,25 miliarde...
Informaţii pentru cei care...
Banca Națională a României a...
În luna martie, Sistemul RO...
Alphabet dezvăluie cipul Ironwood, dedicat exclusiv...
Gigantul american din domeniul tehnologiei Apple a...
Project 2025 este strategia...
În ultimele cinci sesiuni,...
Târgul Green Energy Expo &...
O măsură pentru consolidarea...
Începând cu anul trecut,...
Tensiunile interne din jurul...
Vorbim despre o ieftinire care...