Lumea financiară se chinuie să descifreze mesajul Chinei
Autor: Simona Haiduc | 23 noi 2021, 07:45
Oare ce a vrut să spună?
Oare ce a vrut să spună?
Bătaie de cap! Experții în finanțe de la cele mai mari instituții din lume își bat capul să deslușească mesajul transmis de China și de Banca Centrală a țării (People's Bank of China), despre care susțin că ar fi codificat, așa cum apare el în ultimul raport al autorității de reglementare privind direcțiile și măsurile de politică monetară ale Beijingului, scrie CNBC.

Atenția specialiștilor în domeniu a fost atrasă în special de câteva fraze, prezente în prima versiune publicată a raportului, dar au s-au evaporat, au dispărut din versiunea redactată. Concret, în misteriosul pasaj se preciza, printre altele, că Banca Centrală a Chinei nu va recurge la alte stimulente monetare semnificative, precum cele utilizate anul trecut pe fondul pandemiei de coronavirus.

În versiunile ulterioare ale raportului nu a existat nicio indicație cu privire la un alt comportament din partea autorității de reglementare. Analiștii occidentali au văzut însă altfel lucrurile, afirmând că, de fapt, PBC se pregătește pentru o iminentă relaxare a politicii monetare, în special prin reduceri ale dobânzii cheie sau prin programe de achiziții de titluri de stat și de titluri corporative.

Potrivit lui Ting Lu, economist-șef pentru China al băncii japoneze de investiții Nomura, un astfel de comportament al Băncii Centrale a Chinei poate fi considerat, ținând cont de secretomania autorităților oficiale ale Chinei, drept o declarația formală de schimbare a cursului politicii monetare.

Ting lu a precizat că, de altfel, o astfel de decizie din partea Băncii centrale ar fi o mișcare logică, dacă se ține cont de faptul că țara traversează una dintre cele mai grave un astfel de comportament ar fi logic în condițiile în care țara se confruntă cu cea mai grave scăderi economice din 2015 și până astăzi, cu excepția, desigur, a primei jumătăți a anului trecut. 

Citește și Succes în afaceri. Americanii și chinezii au studiat și au găsit ELEMENTUL MAGIC

În plus, nu a fost făcută nicio mențiune cu privire la intențiile PBC de a controla masa monetară - suma totală de bani deținută de gospodării și companii (cu excepția instituțiilor financiare). În mod normal, băncile centrale încearcă să controleze masa monetară prin intermediul ratei-cheie și al rezervelor minime obligatorii.

Cu toate acestea, versiunea finală a raportului păstrează poziția autorității de reglementare în ceea ce privește piața imobiliară, unde se va înăspri controlul. Motivul a fost reprezentat de dificultățile financiare ale câtorva mari dezvoltatori imobiliari, inclusiv Evergrande, care se află în pragul falimentului și care nu a plătit deja mai multe obligațiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se cere închiderea celui mai mare câmp gazifer din Europa

Șeful Shell Olanda consideră că guvernul Țării de Jos ar...

Cum vă ajută ChatGPT să vă planificați vacanța

Recomandări de hoteluri, rezervări de bilete......

Noua ordine mondială și ce înseamnă BRICS

Acronimul a început ca un termen oarecum optimist pentru...

Grevele din Franța scumpesc gazele în Europa

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au...

România va ajunge la 34% surse de energie regenerabilă

România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o...

Crossuri externe