Lumea se pregătește să intre în 2024, după un an marcat de dezastre, conflicte și tragedii

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Speranța că va fi mai bine!
Speranța că va fi mai bine!
Mulțimile de petrecăreți se pregătesc să-și ia rămas-bun de la a anul 2023, unul zguciumat, marcat de tot felul de evenimente.

Populația lumii – care depășește acum opt miliarde – se pregătește să pășească în Noul An, sperând că în următoarele 12 nivelul de trai va crește și că omenirea își va regăsi pacea și liniștea. 

În Sydney, autoproclamată „capitala mondială de Anul Nou”, mai mult de un milion vor asista la tradiționala spectacol de artificii, în pofida temperaturilor neobișnuit de coborâte și a aerului umed. 

Opt tone de artificii vor marca venirea Noului An, care, pentru jumătate din populația lumii, va fi unul al unor alegeri cruciale. Va fi și un an olimpic, cu Jocurile de la Paris din vară. 

În ultimele 12 luni, lumea s-a lăsat învăluită de vălul roz al „Barbie mania”, a cunoscut o proliferare fără precedent a instrumentelor de inteligență artificială și a fost martoră la primul transplant de ochi din lume.

India a devenit cea mai populată țară din lume, înaintea Chinei. Și tot India a fost prima țară care a reușit să plaseze cu succes o navă spațială în regiunea neexplorata a Polului Sud a Lunii.

Anul 2023 a fost, de asemenea, cel mai cald de la începutul înregistrărilor în 1880, cu o serie de dezastre climatice care au lovit planeta, din Pakistan și Cornul Africii, până în bazinul Amazonului.

Dar, mai presus de toate, 2023 va rămâne anul atacului fără precedent lansat de Hamas asupra teritoriului israelian, pe 7 octombrie.

Sfârșitul războiului

Organizația Națiunilor Unite estimează că aproape două milioane de rezidenți din Gaza au fost strămuți de la începutul asediului impus de Israel, adică aproximativ 85% din populație.

În orașul Gaza, transformat aproape în totalitate în ruine, au mai rămas puține locuri pentru a sărbători Anul Nou. „A fost un an întunecat, plin de tragedie”, a spus Abed Akkawi, care a fugit din oraș împreună cu soția și cei trei copii.

Acest bărbat în vârstă de 37 de ani, care locuiește acum într-o tabără a Națiunilor Unite în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, spune că și-a pierdut fratele, dar se agață de speranțe slabe pentru 2024. „Dacă Dumnezeu vrea, „acest război se va termina, noul an va fi mai bun și vom putea să ne întoarcem la casele noastre și să le reconstruim, sau pur și simplu să trăim într-un cort așezat pe dărâmături”, a spus el pentru AFP.

La aproape doi ani de când a fost invadată de Rusia, Ucraina nu refuză să cedeze, sfidând agresiunea Moscovei și sperând că victoria va fi de partea ei, chiar și după un atac al rușilor de o violență ieșită din comun. 

"Victorie! O așteptăm și credem că Ucraina va câștiga", spune Tetiana Shostka în timp ce sirenele anunță un atac aerian la Kiev. „Vom avea tot ce ne dorim dacă Ucraina este liberă, fără Rusia”, adaugă tânărul de 42 de ani.

Alegeri importante 

Unii din Rusia lui Vladimir Putin s-au săturat de conflict. „În noul an, aș vrea să se încheie războiul, să existe un nou președinte și o întoarcere la viața normală”, spune Zoya Karpova, designer de teatru în vârstă de 55 de ani și rezident în Moscova.

Putin este cel mai longeviv lider rus de la Iosif Stalin, iar numele său va apărea din nou pe buletinul de vot la alegerile din martie. Puțini cred că votul va fi liber și corect sau că va pierde alegerile. 

Pe lângă alegerile din Rusia, peste patru miliarde de oameni în total vor fi chemați la vot, în special în Regatul Unit, Uniunea Europeană, India, Indonezia, Mexic, Africa de Sud, Venezuela și, bineînțeles, Statele Unite, unde Democratul Joe Biden, 81 de ani, și republicanul Donald Trump, 77 de ani, intenționează să se înfrunte din nou în noiembrie anul viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Bani / Foto: DCBusiness
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com

pixel