Lumea se pregătește să intre în 2024, după un an marcat de dezastre, conflicte și tragedii
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Speranța că va fi mai bine!
Speranța că va fi mai bine!
Mulțimile de petrecăreți se pregătesc să-și ia rămas-bun de la a anul 2023, unul zguciumat, marcat de tot felul de evenimente.

Populația lumii – care depășește acum opt miliarde – se pregătește să pășească în Noul An, sperând că în următoarele 12 nivelul de trai va crește și că omenirea își va regăsi pacea și liniștea. 

În Sydney, autoproclamată „capitala mondială de Anul Nou”, mai mult de un milion vor asista la tradiționala spectacol de artificii, în pofida temperaturilor neobișnuit de coborâte și a aerului umed. 

Opt tone de artificii vor marca venirea Noului An, care, pentru jumătate din populația lumii, va fi unul al unor alegeri cruciale. Va fi și un an olimpic, cu Jocurile de la Paris din vară. 

În ultimele 12 luni, lumea s-a lăsat învăluită de vălul roz al „Barbie mania”, a cunoscut o proliferare fără precedent a instrumentelor de inteligență artificială și a fost martoră la primul transplant de ochi din lume.

India a devenit cea mai populată țară din lume, înaintea Chinei. Și tot India a fost prima țară care a reușit să plaseze cu succes o navă spațială în regiunea neexplorata a Polului Sud a Lunii.

Anul 2023 a fost, de asemenea, cel mai cald de la începutul înregistrărilor în 1880, cu o serie de dezastre climatice care au lovit planeta, din Pakistan și Cornul Africii, până în bazinul Amazonului.

Dar, mai presus de toate, 2023 va rămâne anul atacului fără precedent lansat de Hamas asupra teritoriului israelian, pe 7 octombrie.

Sfârșitul războiului

Organizația Națiunilor Unite estimează că aproape două milioane de rezidenți din Gaza au fost strămuți de la începutul asediului impus de Israel, adică aproximativ 85% din populație.

În orașul Gaza, transformat aproape în totalitate în ruine, au mai rămas puține locuri pentru a sărbători Anul Nou. „A fost un an întunecat, plin de tragedie”, a spus Abed Akkawi, care a fugit din oraș împreună cu soția și cei trei copii.

Acest bărbat în vârstă de 37 de ani, care locuiește acum într-o tabără a Națiunilor Unite în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, spune că și-a pierdut fratele, dar se agață de speranțe slabe pentru 2024. „Dacă Dumnezeu vrea, „acest război se va termina, noul an va fi mai bun și vom putea să ne întoarcem la casele noastre și să le reconstruim, sau pur și simplu să trăim într-un cort așezat pe dărâmături”, a spus el pentru AFP.

La aproape doi ani de când a fost invadată de Rusia, Ucraina nu refuză să cedeze, sfidând agresiunea Moscovei și sperând că victoria va fi de partea ei, chiar și după un atac al rușilor de o violență ieșită din comun. 

"Victorie! O așteptăm și credem că Ucraina va câștiga", spune Tetiana Shostka în timp ce sirenele anunță un atac aerian la Kiev. „Vom avea tot ce ne dorim dacă Ucraina este liberă, fără Rusia”, adaugă tânărul de 42 de ani.

Alegeri importante 

Unii din Rusia lui Vladimir Putin s-au săturat de conflict. „În noul an, aș vrea să se încheie războiul, să existe un nou președinte și o întoarcere la viața normală”, spune Zoya Karpova, designer de teatru în vârstă de 55 de ani și rezident în Moscova.

Putin este cel mai longeviv lider rus de la Iosif Stalin, iar numele său va apărea din nou pe buletinul de vot la alegerile din martie. Puțini cred că votul va fi liber și corect sau că va pierde alegerile. 

Pe lângă alegerile din Rusia, peste patru miliarde de oameni în total vor fi chemați la vot, în special în Regatul Unit, Uniunea Europeană, India, Indonezia, Mexic, Africa de Sud, Venezuela și, bineînțeles, Statele Unite, unde Democratul Joe Biden, 81 de ani, și republicanul Donald Trump, 77 de ani, intenționează să se înfrunte din nou în noiembrie anul viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

Cu cât s-a scumpit manopera în service-urile auto

S-a scumpit serios manopera pentru reparaţiile auto.

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...


pixel