Macron: Franţa va ajuta România pentru a asigura tranzitul de cereale din Ucraina
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Preşedintele Macron a declarat că Franţa va ajuta România pentru a asigura tranzitul de cereale din Ucraina.

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat joi, la Kiev, că Franţa va ajuta România să asigure tranzitul cantităţilor uriaşe de cereale blocate în Ucraina în lipsa unui cadru care să le permită să iasă prin Marea Neagră din cauza blocadei ruseşti, transmite AFP.

"Vom continua turul de forţă diplomatic împotriva Rusiei, împreună cu secretarul general al ONU "pentru a folosi portul Odesa ca port de ieşire pentru cerealele (porumb, grâu...) care sunt blocate", a explicat preşedintele francez pentru postul privat de televiziune TF1.

Dar "pentru că Rusia refuză","lucrăm la o altă cale, care să treacă prin România", Odesa aflându-se la doar "câţiva zeci de kilometri" de graniţa româno-ucraineană. Acest lucru ar permite "să se poată avea acces în special la Dunăre şi la căile ferate" pentru a transporta aceste cereale pe pieţele internaţionale, potrivit acestuia.

România, unde preşedintele Emmanuel Macron s-a aflat în vizită marţi şi miercuri înainte de a pleca la Kiev, este "în plin proces de a face investiţiile" necesare pentru "a crea un fel de punct de legătură", de la care "putem mult mai puternic, mai rapid şi mai masiv exporta aceste cereale decât o facem astăzi". Franţa "o va ajuta cu experţii noştri, soldaţii noştri, companiile noastre", a adăugat Macron.

Fără a ajunge până acum la un acord, ONU negociază de câteva săptămâni cu Moscova, Kiev şi Ankara garanţii militare pentru a putea folosi navele civile pe Marea Neagră, un acord ce ar permite cerealelor să părăsească în siguranţă Ucraina, iar îngrăşămintelor să revină pe piaţa internaţională. Dacă s-ar ajunge la un acord, consecinţa ar fi scăderea preţurilor la alimente şi o atenuare a crizei alimentare mondiale, care se agravează din cauza invaziei ruse, transmite Agerpres.

Emmanuel Macron a subliniat pentru TF1 că deplasarea sa la Kiev, criticată de opoziţie cu trei zile înaintea celui de al doilea tur al alegerilor legislative, a avut drept scop "protejarea ţării noastre", deoarece "preţurile benzinei, gazului şi al cumpărăturilor care sunt în creştere" au legătură cu acest conflict, cu alegerile pe care Rusia le face în fiecare zi de a se juca cu materiile prime de care dispune pentru a face să le crească preţul şi a pune presiune asupra noastră".

 

Citeşte şi: Macron îi îndeamnă, din România, pe Putin şi pe Zelenski să negocieze: Acest lucru va trebui să se întâmple la un moment dat

 

Preşedinţii Ucrainei şi Rusiei vor trebui să negocieze pentru oprirea războiului, transmite, din România, preşedintele Franţei.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat miercuri, în România, că omologii săi din Ucraina şi Rusia, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, vor trebui să iniţieze negocieri pentru oprirea conflictului militar.

"În contextul războiului decis de Rusia împotriva Ucrainei şi a poporului ucrainean, poziţia Franţei şi a Europei este clară încă din prima zi. În primul rând, să facem totul pentru a împiedica acest război şi am acţionat în acest sens, ulterior să sancţionăm în mod clar şi unitar Rusia încă din prima zi, întrucât este responsabilă de acest război şi de această greşeală politică, morală şi istorică. Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene a reuşit să menţină unitatea europenilor în aplicarea sancţiunilor încă de la începutul conflictului şi au fost şase serii de sancţiuni succesive. În mod foarte clar, vom continua să susţinem Ucraina pentru a se apăra, a lupta, pentru a o ajuta în plan economic şi financiar, în plan umanitar; vom continua să primim refugiaţi pe teritoriul european", a declarat Emmanuel Macron în conferinţa de presă organizată alături de preşedintele Klaus Iohannis.

"Dorim să construim şi pacea, ceea ce înseamnă că la un moment dat luptele trebuie să înceteze şi discuţiile vor trebui reluate. Împreună cu preşedintele Zelenski, am reafirmat că noi, europenii, împărţim acelaşi continent, geografia este încăpăţânată şi Rusia va rămâne acolo unde este, unde a fost şi ieri, unde va fi şi mâine. Rusia este o mare putere, noi nu dorim un război cu poporul rus, nu vrem să îl nimicim, cum au afirmat unii. Pentru ca Ucraina să câştige şi luptele să înceteze, trebuie să negociem. Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia, iar noi, europenii, vom fi şi noi prezenţi la această masă, aducând garanţii de securitate şi elemente care sunt în resortul noastru. Aceasta este realitatea şi aceste lucruri vor trebuie să se întâmple la un moment dat (...)", a subliniat Emmanuel Macron

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel