Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat luni că programul disputat de îmbogățire a uraniului al Iranului se apropie de un punct critic, iar partenerii europeni ai acordului nuclear din 2015, acum în impas, ar trebui să ia în considerare reimpunerea sancțiunilor dacă nu se înregistrează progrese.
Vorbind la conferința anuală cu ambasadorii francezi despre prioritățile de politică externă pentru 2025, Macron a descris Iranul drept principala „provocare strategică și de securitate” pentru Franța și Europa.
„Accelerarea programului nuclear ne aduce aproape de punctul de unde nu mai există întoarcere,” a spus Macron.
Iranul și îmbogățirea uraniului
Iranul susține că îmbogățește uraniul în scopuri pașnice, dar a intensificat programul după ce fostul președinte american Donald Trump a retras Statele Unite din acordul din 2015 în timpul primului său mandat și a reimpus sancțiuni dure împotriva Teheranului.
Luna trecută, Franța, Germania și Marea Britanie au criticat Iranul, afirmând că acțiunile acestuia subminează și mai mult acordul și că stocurile de uraniu îmbogățit la niveluri ridicate nu au o „justificare civilă credibilă”.
Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a avertizat în decembrie că Republica Islamică își accelerează „dramatic” îmbogățirea uraniului, ajungând aproape de pragul de 90% necesar pentru fabricarea de arme nucleare.
Acordul nuclear din 2015 sub presiune
Cele trei puteri europene, semnatare ale acordului din 2015, au convenit să organizeze o întâlnire cu reprezentanții iranieni pe 13 ianuarie, în urma unei întâlniri anterioare din decembrie. Discuțiile vizează posibilitatea unor negocieri serioase pentru a reduce tensiunile, în contextul în care Donald Trump urmează să revină la Casa Albă pe 20 ianuarie.
„În lunile următoare, va trebui să ne întrebăm dacă este momentul să folosim ... mecanismul de reimpunere a sancțiunilor,” a spus Macron, făcând referire la octombrie 2025, când acordul din 2015 expiră oficial.
Alte amenințări: rachetele balistice și sprijinul pentru Rusia
Macron a mai subliniat că rachetele balistice ale Iranului și sprijinul acordat Rusiei reprezintă amenințări pentru Europa. Aceste aspecte vor deveni prioritare în cadrul diplomației europene și a dialogului cu administrația Trump după ce acesta va prelua mandatul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Românii se confruntă cu cele mai mari rate ale sărăciei...
Vladimir Putin se află sub presiunea mediului de afaceri...
Meta face pași înapoi înainte...
Antal Rogán, un oficial de rang...
Belgradul a introdus transportul public gratuit pentru...
Elon Musk lansează...
O creștere a prețurilor pe termen scurt pare tot mai...
Prețurile rămân ridicate în a doua zi a săptămânii.
Banca Naţională a României (BNR) lansează în licitaţie...
Fuziunea are scopul de a crea o companie lider în...
Analistul financiar Adrian...
Valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR) va...
După invazia rusă din 2022, companiile ucrainene care...
Consumer Electronics Show (CES)...
Botezat Rotunbot RT-G, dispozitivul este capabil să...
Ratele ridicate ale dobânzilor și cererea scăzută pun în...
După schimbările de guvernanță...
Grupaj de ştiri.
Europa își consumă rezervele de...
Turismul din Bulgaria a înregistrat rezultate record în...
Programul nuclear al Iranului...
Administrația Biden pregătește noi sancțiuni economice...
Premierul Norvegiei critică...
Diplomatul de rang înalt al...
Rubla rusească recuperează teren după scăderile din...