Macron s-a prăbușit în sondaje. ”Nu ne poate proteja puterea de cumpărare”, spun francezii
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Doar 35% dintre francezi îl consideră pe Emmanuel Macron capabil să abordeze problemele ecologice actuale, potrivit unui sondaj al Le Figaro, aceștia deplângând lipsa de investiții a Franței în energia nucleară.

Deși sunt dispuși să facă eforturi în ceea ce privește consumul de energie, francezii rămân îngrijorați. 84% dintre cei intervievați  consideră că Franța este o țară vulnerabilă din punct de vedere energetic. Această preocupare a crescut cu 11 puncte în șase luni.

Pentru 54% dintre cei intervievați, cauza principală a acestei vulnerabilități energetice s-ar datora în primul rând lipsei de investiții a Franței în centralele nucleare (închideri de centrale și lipsă de investiții). Aceasta este urmată de lipsa de investiții a Franței în energia regenerabilă (42%) și de consecințele războiului din Ucraina (40%). Doar 26% dintre francezi cred că vulnerabilitatea țării este legată de faptul că în Franța se consumă prea multă energie.

În această percepție a cauzelor vulnerabilității noastre, diviziunea dreapta-stânga este evidentă. Într-adevăr, 69% dintre simpatizanții de dreapta au pus pe primul loc lipsa investițiilor în energia nucleară, față de doar 38% dintre cei de stânga. În schimb, lipsa investițiilor în energiile regenerabile este considerată principala cauză a situației de stânga (53%), în timp ce la dreapta (32%) este doar pe locul trei.

Macron nu este considerat a fi la înălțimea provocării

Față de soluțiile propuse, francezii sunt dispuși. Majoritatea sunt în favoarea unei reduceri de 10% a consumului de energie electrică al întreprinderilor pentru o anumită perioadă (76%), dar se opun unei opriri complete a producției (69%) și întreruperii energiei electrice (52%) în cazul unei tensiuni puternice în rețea. La nivel individual, respondenții sunt pregătiți să facă eforturi, fie că este vorba de reducerea consumului de energie, de oprirea aparatelor în loc să le lase în stand-by sau de reducerea temperaturii din locuințe.

Dar, în timpul furtunii, francezii nu au încredere în căpitanul lor. Doar 47% consideră că Emmanuel Macron va reuși să asigure aprovizionarea cu gaze și electricitate în următoarele luni. 60% nu cred că acesta va fi capabil să le protejeze puterea de cumpărare în fața creșterii prețurilor la energie și abia unul din trei (35%) crede că este capabil să facă față provocărilor ecologice actuale. 

În mod deloc surprinzător, percepția despre Emmanuel Macron fluctuează în funcție de orientarea partizană. Doar 24% dintre apropiații Raliului Național au încredere în acțiunea șefului statului pentru a asigura aprovizionarea cu gaze și electricitate în următoarele luni, dar sunt majoritari printre susținătorii La République en Marche (83%), Republicanii (53%) și ecologiștii (52%).

Președintele Macron către francezi: Adio abundență, adio lipsă de griji

Francezii sunt îndemnați să facă economii în special la energie electrică. Sunt sfătuiți să consume mai puțină apă caldă și să fie mai atenție la cheltuieli. Iar ultimul mesaj adresat de președintele Emmanel Macron concetățenilor săi este chiar trist nu doar pentru francezi. 

Vorbind despre ce va fi și cum va fi în continuare, președintele Macron i-a atenţionat pe francezi că la toamnă va veni ”marea schimbare”. Adică adio abundență, adio lipsă de griji. "Trăim o mare schimbare", a avertizat şeful statului, enumerând seriile de crize care au afectat viața tuturor, a comunității internaționale în ansamblul ei, de la criza sanitară și războiul din Ucraina, la seceta care face ravagii. 

"Momentul pe care îl trăim poate fi structurat de o serie de crize grave (...) şi s-ar putea ca unii să vadă destinul nostru ca unul în care trebuie să gestionăm permanent crize sau situaţii de urgenţă. În ceea ce mă priveşte, cred că ceea ce suntem pe cale să trăim este mai degrabă o mare schimbare sau o mare bulversare", a declarat Emmanuel Macron vorbind în cadrul primei ședințe a Consiliului de miniștrii de după vacanța de vară. 

Pentru că, în faţa acestei situaţii, "compatrioţii noştri ar putea reacţiona cu multă nelinişte", el le-a cerut membrilor guvernului "să spună lucrurilor pe nume", "să le numească clar şi fără o abordare catastrofală". "Mă aştept de la guvern să respecte cuvântul dat şi angajamentele pe care le-am luat faţă de naţiune", a adăugat el.

"Ce îmi doresc să putem face în următoarele săptămâni şi luni este să reafirmăm o unitate foarte puternică a guvernului, a forţelor majorităţii" în jurul "unei direcţii care să ne permită să ne consolidăm suveranitatea, independenţa noastră franceză şi europeană", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...


pixel