Macron vrea să apere ”suveranitatea alimentară” a UE. Ce propune
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Președintele Franței nu vrea să piardă actualele avantaje
Președintele Franței nu vrea să piardă actualele avantaje
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a cerut sâmbătă "reinventarea Politicii Agricole Comune (PAC)" pentru a apăra "suveranitatea alimentară" a Europei. 

Vorbind la inaugurarea Salonului internaţional de agricultură, găzduit de Paris în perioada 23 februarie - 3 martie, Macron a afirmat că UE este ameninţată de divizările interne şi de grupările comerciale rivale, şi de aceea este nevoie de un buget masiv pentru a apăra obiectivele locului comunitar privind calitatea alimentelor şi protecţia mediului.

Franţa este cel mai mare producător agricol din UE şi principalul beneficiar al PAC, care ar urma să fie renegociată anul acesta, pe fondul ieşirii Marii Britanii din UE. "Agricultura, care a fost întotdeauna un domeniu important în Europa, este astăzi ameninţată", a lansat Macron, aluzie la dependenţa UE de importurile de proteine din soia, folosite la hrănirea animalelor, şi la majorarea semnificativă a cantităţii de cereale exportate de Rusia.

Ar fi un adevărat cutremur

Traderii susţin că Rusia, deja cel mai mare exportator mondial de grâu, şi-a propus să acapareze noi cote de piaţă de la Uniunea Europeană şi SUA prin pătrunderea pe pieţele unde tradiţional a avut dificultăţi. În cazul în care campaniile de marketing pe care le derulează în Irak, Arabia Saudită şi Algeria vor avea succes, Rusia îşi va consolida poziţia pe piaţa grâului din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii.

"Intrarea Rusiei pe piaţa din Algeria ar fi un adevărat cutremur. UE, în special Franţa, domină încă vânzările de grâu pe acea piaţă pentru că Rusia nu poate participa la licitaţii iar concurenţa venită din Rusia ar fi un pericol grav pentru UE" a explicat un trader.

Citește și Liderii europeni, ultimatum pentru Brexit. Nu este renegociabil

"Niciun fermier sau consumator nu vrea să fie sub dictatul unei ţări din afara Europei", a apreciat sâmbătă şeful statului francez, apreciind că UE are nevoie de un buget agricol "ambiţios" şi la acelaşi nivel ca cel actual, după ce se va evalua impactul Brexitului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel