MAE, atenționare de călătorie pentru românii care merg în Franța: Cod portocaliu de zăpadă și perturbări ale zborurilor
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
MAE, atenționare de călătorie pentru românii care merg în Franța: Cod portocaliu de zăpadă și perturbări ale zborurilor / Photo by Ahmed Muntasik
MAE, atenționare de călătorie pentru românii care merg în Franța: Cod portocaliu de zăpadă și perturbări ale zborurilor / Photo by Ahmed Muntasik
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Franceză că pentru 33 de departamente din nordul ţării, inclusiv zona capitalei, Paris, a fost emis un cod portocaliu de zăpadă şi polei pentru miercuri, 14 decembrie.

Direcţia Generală a Aviaţiei Civile a anunţat perturbări ale traficului aerian la plecările şi sosirile de pe aeroporturile Charles de Gaulle şi Orly din Paris, a anunţat MAE marţi seară.

Pe site-ul aeroporturilor din Paris (https://www.parisaeroport.fr/) se menţionează că pot fi întârzieri sau anulări ale anumitor zboruri, călătorii fiind sfătuiţi să verifice programul de zbor al companiilor aeriene şi să anticipeze sosirea la aeroport, accesul rutier putând fi perturbat.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie următoarele telefoane de permanenţă: misiunea diplomatică a României în Republica Franceză: +33680713729, Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164, Consulatul General al României la Lyon: +33643627736 şi Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022, la care pot apela în funcţie de zona în care se află.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de web http://paris.mae.ro, http://lyon.mae.ro, http://strasbourg.mae.ro, http://marsilia.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Pensionare cu doi ani mai devreme, fără penalizare, pentru aceşti români

Proiect pentru ca locuitorii din municipiul Arad şi localităţi învecinate să poată ieşi la pensie mai devreme.

Locuitorii din municipiul Arad şi localităţile învecinate Vladimirescu, Horea, Cicir şi Mândruloc ar putea ieşi la pensie cu doi ani mai repede, dacă un proiect legislativ iniţiat de deputaţii PNL Glad Varga şi Sergiu Bîlcea va fi aprobat.

Cei doi parlamentari de Arad au anunţat, marţi, că ar beneficia "cetăţenii care au trăit neîntrerupt" în cele cinci localităţi, fără penalizare la pensie, "din cauza expunerii la poluarea Combinatului Vladimirescu".

Deputaţii iniţiatori consideră că oamenii din aceste localităţi trebuie să beneficieze de prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, art. 65 alin. (5), potrivit cărora persoanele care au locuit 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă cu cauze multiple, printre care extracţia şi prelucrarea minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi beneficiază de reducerea vârstei de standard pensionare cu 2 ani, fără penalizarea aplicată pentru fiecare lună de anticipare.

Glad Varga şi Sergiu Bîlcea au iniţiat modificarea legii pentru "eliminarea unei stări de discriminare" prin includerea cetăţenilor din localităţile apropiate de fostul combinat, fiind luate în considerare emisiile de gaze şi vapori provenite din producerea de îngrăşăminte chimice.

"Locuitorii din municipiul Arad şi cei ai comunei Vladimirescu cu satele aparţinătoare Cicir, Mândruloc şi Horea au fost expuşi de-a lungul timpului la astfel de efecte nocive asupra organismului. Probele de ape subterane recoltate indică încă depăşiri faţă de STAS 1342/92 la majoritatea indicatorilor, iar determinările efectuate de APM Arad arată depăşiri la amoniu şi la azotaţi. Poluarea a afectat calitatea apei, mediul şi sănătatea oamenilor, inclusiv prin incidenţa crescută a unor boli grave", declară deputatul Glad Varga.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel