Magistrații opresc activitatea pe termen nelimitat. Care este motivul

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
Curtea de Apel București, Tribunalul București cât și alte curți de apel și tribunale din țară au decis azi să-și suspende pe perioadă nedeterminată activitatea pe fondul discuțiilor care vizează abrogarea pensiilor speciale. Pensiile magistraților sunt conținute de o lege specială, derogatorie de la legea pensiilor de stat.

Conform unui comunicat apărut pe site-ul Curții de Apel București și a altui comunicat publicat pe site-ul Tribunalului București, cele două instanțe au decis suspendarea activității, din cauza ultimelor măsuri propuse de către legiuitor cu privire la pensiile magistraților (cum e abrogarea pensiilor de serviciu, considerate „pensii speciale” de unii) și alte chestiuni care țin de remunerația acestora.

Practic, cele două instanțe au decis să își suspende activitățile pe durate nedeterminate. Curtea de Apel București chiar a menționat că suspendarea activității va dura „până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor”. În comunicatul Tribunalului București, în schimb, nu apare un astfel de amendament, dar apar menționate, spre deosebire de comunicatul celeilalte instanțe, situațiile în care activitatea va fi continuată:

- măsurile preventive în materie penală;

- cauzele urgente în materie civilă (ordonanţe preşedinţiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgenţă, ordine de protecţie, răpirile internaţionale de minori, suspendări provizorii de executare, grevă).

Legea pensiilor. Ce schimbări urmează în 2020

Cum spuneam și mai sus, aceasta nu este prima dată când o instanță își suspendă activitatea din cauza posibilelor schimbări cu privire la pensiile magistraților. În 20 decembrie 2019, Curtea de Apel București a anunțat, printr-un comunicat, că urma să își suspende activitatea pentru aceleași motive (suspendarea activității a durat, de acea dată, până în 6 ianuarie, exclusiv). Atunci, acel comunicat era și mai detaliat cu privire la problema care a generat suspendarea activității.

La scurt timp după anunțul acestora, alte instanțe importante din țară au anunțat măsuri similare: Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Timiş, Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Satu Mare și Tribunalul Iaşi, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvern sediu2
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Donald Trump
Foto: Freepik.com
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Foto: Pexels.com

pixel