Magistrala de metrou Gara de Nord - Gara Progresul ar putea atrage investiții de 3,5 miliarde de euro pentru București

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Metrou București
Metrou București
O analiză realizată de  iO Partners arată că extinderea magistralei de metrou M4 până la Gara Progresul ar putea atrage investiții de cel puțin 3,5 miliarde de euro pentru București.

Demararea proiectului de prelungire a magistralei 4 de metrou Străulești-Gara de Nord, până la Gara CFR Progresul, va genera noi oportunități de dezvoltare în sudul Bucurestiului, potrivit unei analize a companiei de servicii imobiliare iO Partners. Autoritățile au depus cererea de finanțare pentru fonduri europene, cu o valoare totala de 2,5 miliarde Euro, prin Programul Transport 2021-2027. În luna aprilie a fost lansata și licitația pentru proiectare și construcție.

O investiție de asemenea anvergura în infrastructura de transport va antrena dezvoltarea urbană a sudului Bucureștiului, urmând tiparul remarcat cu toate liniile de metrou livrate în ultimii 34 de ani (extinderea magistralei M3 spre Theodor Pallady, extinderea magistralei M4 în Bucurestii Noi, construcția magistralei M5 Drumul Taberei și, mai recent, demararea construcției magistralei M6 spre Aeroportul Otopeni). De exemplu, perspectiva unei noi linii de metrou spre aeroport a atras investiții imobiliare de cel puțin 300 milioane de euro, și a schimbat cu totul imaginea urbană a zonei Expoziției, se arată în analiza iO Partners.

 

Ce investiții ar putea atrage sudul Bucureștiului datorită noii magistrale de metrou

 

iO Partners a făcut o scurtă analiză asupra obiectivelor care se găsesc în prezent de-a lungul traseului propus al viitoarei magistralei și a estimat ce investiții ar putea fi atrase, contribuind la revitalizarea zonei.

Astfel, în zona aflată pe o rază de 600 m față de viitoarele stații de metrou (circa 5 minute de mers pe jos), compania estimează că locuiesc aproximativ 125.000 de locuitori, în circa 47.000 de locuințe. În acest areal există 13 clădiri de birouri din stocul modern, totalizând o suprafață închiriabilă de 190.000 m², precum și două centre comerciale, însumând 52.000 m² închiriabili. Totodată, de-a lungul traseului prelungirii M4 există cel puțin 140 de ha de foste platforme industriale care ar putea trece printr-un proces relativ rapid de regenerare urbană.

Într-un scenariu rezervat de dezvoltare, numai pe aceste foste platforme industriale ar putea fi construite aproape 30.000 de apartamente (considerând 85% din suprafață construită potențială), circa 200.000 de m² de spații de birouri (8% din suprafață construită) și 120.000 m² de spații de retail (5% din suprafața construită). Alți 57.000 m² ar putea primi alte funcțiuni comunitare precum școli, clinici, centre de agrement. Toate acestea ar însuma investiții de cel puțin 3,5 miliarde de euro. Acesta este însă doar un scenariu de dezvoltare dintr-o multitudine de variante posibile și nu are în vedere planuri sau intenții concrete ale dezvoltatorilor imobiliari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel