Mai multe state europene ar putea amâna data intrării în vigoare a taxei pentru giganții Internetului

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, s-a declarat marţi "deschis" la ideea unei amânări a datei la care ar urma să intre în vigoare taxa pe care Uniunea Europeană încearcă să o impună giganţilor din domeniul Internetului, informează AFP. 

Propunerea dezbătută în prezent a fost prezentată în luna martie de Comisia Europeană şi vizează în principal giganţii americani ai Internetului: Google, Apple, Facebook şi Amazon, reuniţi sub acronimul GAFA. Propunerea vizează introducerea rapidă a unei taxe e 3% pe veniturile generate de aceste companii din anumite activităţi (publicitate sau revânzarea datelor personale), până când va fi negociată o soluţie la scară mondială în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). 

La sosirea sa la reuniunea miniştrilor europeni de Finanţe, care are loc marţi la Bruxelles, Bruno Le Maire, a declarat pentru AFP că "directiva trebuie adoptată în luna decembrie 2018, cu prilejul ultimului Consiliu European din acest an, însă suntem deschişi la ideea unei amânări a datei la care ar urma să intre în vigoare pentru a lăsa timp OECD să facă o propunere mai completă". 

Parisul, care a făcut un cal de bătaie din adoptarea unui proiect european de taxare a economiei digitale, este gata să amâne timp de un an, un an şi jumătate aplicarea acestei taxe pentru ca să poată fi găsită o soluţie la nivel internaţional. 

"Nu există divergenţe cu Olaf Scholz (-ministrul german de Finanţe-nr.) cu privire la acest subiect. Împărtăşim acelaşi punct de vedere, există unele dificultăţi tehnice de soluţionat. Trebuie să le rezolvăm în următoarele patru săptămâni" a explicat Bruno Le Maire. 

Franţa, ţara care se află la originea acestei propuneri, speră că şi celelalte state europene o vot aproba până la finalul anului. Însă unele state membre UE se opun acestui proiect, în special Irlanda, unde mai mulţi giganţi din domeniul internetului şi-au înfiinţat cartierul general european. 

Conform unor documente consultate de Reuters, pentru a depăşi reticenţele, Austria, ţară care în prezent deţine preşedinţia rotativă a UE, a propus stabilirea unei "date fixe de expirare" în cazul taxei digitale. O aşa-numită "clauză de expirare" a fost deja susţinută de majoritatea celor 28 de state membre, dar până acum era legată de un acord global cu privire la reforma fiscală. În conformitate cu propunerea Austriei, taxa ar urma să ia sfârşit la o dată prestabilită. 

De asemenea, Austria a propus excluderea veniturilor obţinute din vânzarea datelor utilizatorilor de pe lista activităţilor care ar urma să fie acoperite de noua taxă digitală, ceea ce înseamnă o diluare a propunerii iniţiale a Comisiei Europene. Doar veniturile din publicitatea online sau de pe pieţele virtuale ar urma să fie supuse noii taxe în conformitate cu planurile Austriei. 

Pentru a fi introdusă noua taxă digitală are nevoie de sprijinul tuturor statelor membre UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Veniți pentru ce venituri trebuie completată declarația unică
Marcel Ciolacu
Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn

Centrala de la Mintia primește o turbină de 800 de tone

Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...

Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă

pixel