Mai rapidă decât Tesla. Mercedes atacă imperiul auto al lui Elon Musk VIDEO
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Tesla are un concurent redutabil
Tesla are un concurent redutabil
Peste câteva zile, constructorul va lansa, în Germania, modelul Mercedes S-Class, care va permite șoferului să lase volanul în anumite situații.

Să urmărești un film când traficul este îngreunat pe autostradă: asta va face posibil sistemul "Drive Pilot" de la Mercedes-Benz începând cu jumătatea lunii mai în Germania, ceea ce îl va plasa în fața Tesla pe nișa competitivă a așa-numitului "nivel 3" de conducere autonomă.

Sistemul, care permite, în anumite situații, să iei mâinile de pe volan și să privești liniștit pe fereastră, va fi oferit cumpărătorilor celor mai scumpe două modele ale mărcii germane, Clasa S și variantei electrice a acestuia, EQS, pentru 5.000, respectiv 7.430 de euro, potrivit unui comunicat transmis vineri.

"Drive Pilot", așa cum va fi vândut, poate însă să conducă vehiculul fără intervenția omului doar în anumite situații specifice: în trafic intens pe autostrăzi, cu o viteză maximă de 60 km/h.

Intervenție în mai puțin de 10 secunde

Sistemul permite șoferului să verifice e-mailurile, să navigheze pe internet sau să vizioneze un film pe ecranul central al mașinii. "Clienții se pot relaxa sau pot lucra", precizează Mercedes-Benz. Dar șoferul trebuie să poată interveni în orice moment, în termen de zece secunde, dacă sistemul îi cere acest lucru. În caz contrar, mașina se oprește automat "în condiții de siguranță".

Pentru a-și analiza mediul înconjurător și a decide manevrele, EQS și Clasa S se bazează pe un număr mare de senzori, inclusiv pe un sistem LiDAR (telemetrie laser) de la producătorul de echipamente Valeo. De la asistența șoferului la mașinile fără pilot, gradul de autonomie al unui vehicul cuprinde cinci niveluri.

La Tesla, conducerea autonomă comercializată în prezent este de "nivel 2" și necesită un șofer atent în permanență, care să supravegheze operațiunile computerului de bord. Compania lui Elon Musk, un pionier în domeniul mobilității electrice și autonome, se află, de asemenea, sub tirul criticilor din partea autorității de reglementare americane pentru că a ignorat recomandările acesteia privind sistemul de asistență pentru șoferi.

În California și Nevada

În luna decembrie a anului trecut, Mercedes-Benz a obținut prima aprobare la nivel mondial pentru comercializarea de vehicule foarte autonome care respectă standardul UN-R157, acolo unde legislația locală permite acest lucru. După Germania, producătorul spune că vrea să obțină "până la sfârșitul anului" autorizația de comercializare în serie în California și Nevada.

Germania este un pionier european în materie de conducere autonomă: din 2017, în această țară este autorizată conducerea de nivel 3. Constructorul auto Audi s-a gândit să integreze această tehnologie în nava sa amiral A8, înainte de a se retrage.

La sfârșitul anului 2020, Japonia a devenit prima țară din lume care a aprobat un sistem autonom de nivel 3 pe drumurile publice, integrat într-un Honda Legend, care va fi comercializat într-o serie limitată în primăvara anului 2021. Grupul Stellantis (Peugeot-Fiat) intenționează să implementeze primul său sistem de nivel 3 în 2024, dezvoltat împreună cu BMW.

Citește și Imagini spectaculoase din Gigafactory Tesla de la Berlin. Elon Musk: Danke Deutschland! VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel