Mai rapidă decât Tesla. Mercedes atacă imperiul auto al lui Elon Musk VIDEO

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Tesla are un concurent redutabil
Tesla are un concurent redutabil
Peste câteva zile, constructorul va lansa, în Germania, modelul Mercedes S-Class, care va permite șoferului să lase volanul în anumite situații.

Să urmărești un film când traficul este îngreunat pe autostradă: asta va face posibil sistemul "Drive Pilot" de la Mercedes-Benz începând cu jumătatea lunii mai în Germania, ceea ce îl va plasa în fața Tesla pe nișa competitivă a așa-numitului "nivel 3" de conducere autonomă.

Sistemul, care permite, în anumite situații, să iei mâinile de pe volan și să privești liniștit pe fereastră, va fi oferit cumpărătorilor celor mai scumpe două modele ale mărcii germane, Clasa S și variantei electrice a acestuia, EQS, pentru 5.000, respectiv 7.430 de euro, potrivit unui comunicat transmis vineri.

"Drive Pilot", așa cum va fi vândut, poate însă să conducă vehiculul fără intervenția omului doar în anumite situații specifice: în trafic intens pe autostrăzi, cu o viteză maximă de 60 km/h.

Intervenție în mai puțin de 10 secunde

Sistemul permite șoferului să verifice e-mailurile, să navigheze pe internet sau să vizioneze un film pe ecranul central al mașinii. "Clienții se pot relaxa sau pot lucra", precizează Mercedes-Benz. Dar șoferul trebuie să poată interveni în orice moment, în termen de zece secunde, dacă sistemul îi cere acest lucru. În caz contrar, mașina se oprește automat "în condiții de siguranță".

Pentru a-și analiza mediul înconjurător și a decide manevrele, EQS și Clasa S se bazează pe un număr mare de senzori, inclusiv pe un sistem LiDAR (telemetrie laser) de la producătorul de echipamente Valeo. De la asistența șoferului la mașinile fără pilot, gradul de autonomie al unui vehicul cuprinde cinci niveluri.

La Tesla, conducerea autonomă comercializată în prezent este de "nivel 2" și necesită un șofer atent în permanență, care să supravegheze operațiunile computerului de bord. Compania lui Elon Musk, un pionier în domeniul mobilității electrice și autonome, se află, de asemenea, sub tirul criticilor din partea autorității de reglementare americane pentru că a ignorat recomandările acesteia privind sistemul de asistență pentru șoferi.

Youtube video image

În California și Nevada

În luna decembrie a anului trecut, Mercedes-Benz a obținut prima aprobare la nivel mondial pentru comercializarea de vehicule foarte autonome care respectă standardul UN-R157, acolo unde legislația locală permite acest lucru. După Germania, producătorul spune că vrea să obțină "până la sfârșitul anului" autorizația de comercializare în serie în California și Nevada.

Germania este un pionier european în materie de conducere autonomă: din 2017, în această țară este autorizată conducerea de nivel 3. Constructorul auto Audi s-a gândit să integreze această tehnologie în nava sa amiral A8, înainte de a se retrage.

La sfârșitul anului 2020, Japonia a devenit prima țară din lume care a aprobat un sistem autonom de nivel 3 pe drumurile publice, integrat într-un Honda Legend, care va fi comercializat într-o serie limitată în primăvara anului 2021. Grupul Stellantis (Peugeot-Fiat) intenționează să implementeze primul său sistem de nivel 3 în 2024, dezvoltat împreună cu BMW.

Citește și Imagini spectaculoase din Gigafactory Tesla de la Berlin. Elon Musk: Danke Deutschland! VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel