Mai rapidă decât Tesla. Mercedes atacă imperiul auto al lui Elon Musk VIDEO
Autor: Simona Haiduc | 06 mai 2022, 20:19
Tesla are un concurent redutabil
Tesla are un concurent redutabil
Peste câteva zile, constructorul va lansa, în Germania, modelul Mercedes S-Class, care va permite șoferului să lase volanul în anumite situații.

Să urmărești un film când traficul este îngreunat pe autostradă: asta va face posibil sistemul "Drive Pilot" de la Mercedes-Benz începând cu jumătatea lunii mai în Germania, ceea ce îl va plasa în fața Tesla pe nișa competitivă a așa-numitului "nivel 3" de conducere autonomă.

Sistemul, care permite, în anumite situații, să iei mâinile de pe volan și să privești liniștit pe fereastră, va fi oferit cumpărătorilor celor mai scumpe două modele ale mărcii germane, Clasa S și variantei electrice a acestuia, EQS, pentru 5.000, respectiv 7.430 de euro, potrivit unui comunicat transmis vineri.

"Drive Pilot", așa cum va fi vândut, poate însă să conducă vehiculul fără intervenția omului doar în anumite situații specifice: în trafic intens pe autostrăzi, cu o viteză maximă de 60 km/h.

Intervenție în mai puțin de 10 secunde

Sistemul permite șoferului să verifice e-mailurile, să navigheze pe internet sau să vizioneze un film pe ecranul central al mașinii. "Clienții se pot relaxa sau pot lucra", precizează Mercedes-Benz. Dar șoferul trebuie să poată interveni în orice moment, în termen de zece secunde, dacă sistemul îi cere acest lucru. În caz contrar, mașina se oprește automat "în condiții de siguranță".

Pentru a-și analiza mediul înconjurător și a decide manevrele, EQS și Clasa S se bazează pe un număr mare de senzori, inclusiv pe un sistem LiDAR (telemetrie laser) de la producătorul de echipamente Valeo. De la asistența șoferului la mașinile fără pilot, gradul de autonomie al unui vehicul cuprinde cinci niveluri.

La Tesla, conducerea autonomă comercializată în prezent este de "nivel 2" și necesită un șofer atent în permanență, care să supravegheze operațiunile computerului de bord. Compania lui Elon Musk, un pionier în domeniul mobilității electrice și autonome, se află, de asemenea, sub tirul criticilor din partea autorității de reglementare americane pentru că a ignorat recomandările acesteia privind sistemul de asistență pentru șoferi.

În California și Nevada

În luna decembrie a anului trecut, Mercedes-Benz a obținut prima aprobare la nivel mondial pentru comercializarea de vehicule foarte autonome care respectă standardul UN-R157, acolo unde legislația locală permite acest lucru. După Germania, producătorul spune că vrea să obțină "până la sfârșitul anului" autorizația de comercializare în serie în California și Nevada.

Germania este un pionier european în materie de conducere autonomă: din 2017, în această țară este autorizată conducerea de nivel 3. Constructorul auto Audi s-a gândit să integreze această tehnologie în nava sa amiral A8, înainte de a se retrage.

La sfârșitul anului 2020, Japonia a devenit prima țară din lume care a aprobat un sistem autonom de nivel 3 pe drumurile publice, integrat într-un Honda Legend, care va fi comercializat într-o serie limitată în primăvara anului 2021. Grupul Stellantis (Peugeot-Fiat) intenționează să implementeze primul său sistem de nivel 3 în 2024, dezvoltat împreună cu BMW.

Citește și Imagini spectaculoase din Gigafactory Tesla de la Berlin. Elon Musk: Danke Deutschland! VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe